Напушено ченге продавало дрога пред полицията

  • 02 май 2012 08:14

  • 3359
  • 1
Напушено ченге продавало дрога пред полицията
©

Данаил Василев Петров бе единственият полицай в българската история, който запази отлично настроение, въпреки че бе закопчан с белезници и арестуван заради драстичен случай на корупция. Младият служител дори не помръкна, след като го задържаха в момент на наркосделка пред самото полицейско управление в Стара Загора, защото бе доволно напушен с марихуана, пише в 24 часа.

Случаят датира от 21 май 2010 г., когато Данаил Петров, полицай трета степен, категория Е, в група "Охрана на масови мероприятия" в ОДМВР, току-що бе застъпил на пост номер 1. В тази функция в армията се охранява знамето на бойната част. Макар и в мирно време, задачата на младия служител е била не по-малко отговорна. Той трябвало да пази входа, сградата и паркинга на областната дирекция на полицията.

Точно там обаче, на пост номер 1, Данаил от месеци съвместява с охраната и някои търговски функции. Както пази сградата, той е пласирал и наркотици, като предлага хероин, амфетамин и марихуана, от която припалваше и той.

Тази система на охрана функционираше успешно месеци наред, докато един ден в дирекция "Вътрешна сигурност" в София не пристигнал анонимен сигнал, според който същият този полицай е пристрастил към наркотици малолетната си приятелка Диана - ученичка от старозагорска гимназия.

Тогава спецполицаите започнаха да го наблюдават. И много скоро стана ясно, че Данаил Петров контактува с хора от криминалния контингент в града, изпълнява техни поръчки, купува наркотици на едро и ги продава на цени на дребно пред самия вход на областната дирекция.

След като събралш много доказателства, че 24-годишният служител, макар и облечен в полицейска униформа, изпълнява по-скоро функции, свързани с престъпния свят, с разрешение на съдия спецполицаите започнали да подслушват и телефоните му.

Така веднага били установени контактите му с местни бандити, наблюдавани по линия на "Наркоразпространението". Записани са  разговори как с кодови думи полицай трета степен Данаил Петров си поръчва различни наркотици и също така как се уговаря с клиенти да им продаде дневната им доза. Униформеният служител продава хероин, амфетамин и марихуана основно на работници и на ученици.

От подслушването на телефоните се разбира също така, че Данаил Петров често предупреждава наркодилърите за подготвяни операции срещу тях.

Той винаги им казваше по телефона да не излизат на работа вечер, когато забележеше пред входа на дирекцията автомобили на криминалната полиция, които се подготвят за акция.

Първоначално служителите от "Вътрешна сигурност" смятали, че в замяна полицаят получава пари, но скоро се разбира, че той предава колегите си не срещу заплащане, а срещу преференциални цени за наркотиците, които купува и продава на пост номер 1.

Така през пролетта на 2010 г., след като получи справка от разследването, Окръжната прокуратура в Стара Загора образува досъдебно производство - следствено дело срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс за наркоразпространение.

В следващите месеци се събраха много доказателства срещу Данаил Петров, който не полагаше особени усилия да се крие. Така се стигна и до акцията по ареста му на 21 май 2010 г. В ранния следобед в този ден мъж от Стара Загора се обади на полицая и му каза, че иска да си купи марихуана, но не му стигат парите.

Тогава двамата се уточниха, че клиентът ще си купи само една цигара. Сделката стана в личния автомобил на Данаил Петров, паркиран пред областната дирекция на полицията. По време на предаването на парите и марихуаната двамата мъже бяха арестувани в колата.

При обиск в багажника на автомобила бе намерена електронна везна, на която полицаят наркодилър измерваше дозите дрога. Служителите от "Вътрешна сигурност" откриха отзад и над 100 гр. марихуана, амфетамин и хероин. Малко дрога бе намерена и в работното помещение на полицая в дирекцията.

Данаил не оказа никаква съпротива, беше много спокоен и се оказа, че е изпушил цигара марихуана малко преди ареста.

Веднага след акцията той бе уволнен дисциплинарно, а съдът му постанови постоянен арест по искане на прокурор Дичо Атанасов. На 10 февруари 2011 г. наказателен състав на Старозагорския окръжен съд с председател Красимира Дончева му даде 4 години затвор, които трябваше да излежи в общежитие от открит тип при първоначално строг режим. Полицаят трета степен бе осъден и да плати 10 000 лева глоба, а колата, в която продаваше дрога бе конфискувана.

Данаил Петров си получи заслуженото, но се оказа, че той далеч не е единствената черна овца от своя полицейски курс за обучение в Казанлък. Два месеца след като Петров получи осъдителната присъда, служителите от "Вътрешна сигурност" арестуваха съкурсника му Георги Йорданов, който пък се оказа действащ служител, силно пристрастен към наркотиците, който също така и разпространяваше дрога.

Сигналът срещу него дойде от колега, толкова възмутен от поведението му, че пристигна лично в София при ловците на корумпирани ченгета, за да подаде уличаващата информация.

Той разказа, че Георги твърде често е неадекватен на работа, че се дрогира постоянно
и е виждан многократно в компанията на наркомани.

Както и Данаил Петров, Георги Йорданов бе полицай трета степен, но в полицейския участък в град Гурково. Още в началото на разследването спецполицаите разкриха, че купува и продава амфетамини и изпълнява поръчки на местния криминален контингент, с който е в постоянен контакт.

Така случаят бе докладван на Окръжната прокуратура в Стара Загора и срещу Йорданов бе образувано досъдебно производство също по чл. 354а от Наказателния кодекс, както и за приятеля му Данаил Петров. Скоро бяха установени дилърите, от които 22-годишният мъж купува наркотици, както и наркомани, на които пък той продаваше дрога.

Служителите от "Вътрешна сигурност" наблюдаваха Георги и видяха, че след съответната поръчка в телефонен разговор при повечето случаи той или хвърляше дозите с дрога през балкона на жилището си, или ги оставяше до един трансформатор близо до блока си. Там наркоманите си вземаха поръчката и оставяха пари за полицая.

Този пласьорски сценарий се случи много пъти, докато полицаите от София, заедно с местни колеги и Окръжната прокуратура в Стара Загора, наблюдаваха няколко месеца Георги Йорданов. Спецполицаите и магистратите решиха да арестуват ченгето на 29 април 2011 г.

В този ден те чуха как 22-годишният Георги се разбра по телефона с друг наркодилър - от Казанлък, че ще отиде при него да си купи марихуана. Полицаят излезе от дома си заедно с приятелката си, също наркоманка, бременна в 3-ия месец. В момента, в който дилърът Костадин Бучаков взе парите от ръцете на ченгето и му предаде топчето марихуана, отвсякъде наизскачаха полицейски служители от Стара Загора и София.

Наркоманът полицай Георги Йорданов беше проснат по лице на земята и закопчан
с белезници зад гърба. На плочките до него бе топчето марихуана, което бе купил от Костадин Бучаков.

Първоначално двамата бяха задържани за 72 часа с прокурорска санкция. На четвъртия ден от ареста обаче съдът ги пусна навън под парична гаранция от 1000 лева и наркоманът Йорданов посрещна на свобода рождения си ден на 18 юни.

Полицаят трета степен в участък Гурково беше изгонен от МВР, но по-интересно как въобще беше назначен във вътрешното министерство, след като още от малък многократно беше задържан в компанията на наркомани.

Месеци след ареста Йорданов бе осъден на 1 години условно с 3-годишен изпитателен срок. Също с условна присъда се отърва и дилърът Костадин Бучаков. На двамата не се наложи и да плащат глоба според съдебното решение.

Последвайте канала на

Novini.bg
3359 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ganjaman

2014.05.05 | 02:02

1
иххаааа ебаси кефа. Дано сички мръсни ченгета да станат такива!

Добави коментар

Водещи новини