Заловиха мащабен крадец на злато, давал пари на безработни, за да му помагат в обирите

  • 03 декември 2020 14:56

  • 2176
  • 2
Заловиха мащабен крадец на злато, давал пари на безработни, за да му помагат в обирите
© МВР

Схема за кражба на златни накити и ценни предмети, организирана от опитен рецидивист  от Берковица разкриха служители на Четвърто РУ. 

В началото на миналия месец в управлението бил получен сигнал за извършена кражба на ценна монета от 500 куруша, датираща от времето на Османската империя- около 1870г,  която фигурира в Международния каталог на световните монети.

Установиха извършител на кражба от бижутериен магазин

Сигналът бил подаден от управителя на антикварен магазин в центъра на  гр. Пловдив, който съобщил, че най- вероятно кражбата е станала, докато продавачът е показвал на кандидат- купувача различни ценни предмети, изложени в обекта, а подходът на крадеца бил отвличане на вниманието.  

24-каратовата златна монета била с тегло 36 грама и се предлагала на стойност от 3 600 лв.  Монетата била поставена на златна халка за носене с надписи на арабски език.  

Снимка: ОДМВР-Пловдив

Докато искал и разглеждал различни накити, крадецът успял да скрие и изнесе монетата, а няколко дни по- късно я продал в друг антикварен магазин, но на територията на гр. Костинброд.  

На 1 декември в управлението било съобщено за друга кражба- този път на златен пръстен „Булгари“ с тегло над 7 грама, извършена от друга заложна къща в Пловдив. При проведените оперативно- издирвателни мероприятия по „горещи следи“ бил установен и задържан извършителя на двете кражби- 63-годишния В. Г.   и неговия 22- годишен съучастник  - и двамата от гр. Берковица.

В условията на неотложност последвал обиск на бунгало в покрайнините на град Пловдив, наето от възрастния мъж, където били открити още два златни накита, откраднати от златарски магазин в друго населено място, а собствениците им разбрали за кражбата от пловдивските служители на реда. 

При проведена беседа, мъжът заявил, че предлагал препитание на безработни младежи от родния му край, като условието било да притежават собствен транспорт, с който да го придвижват из страната. Крадецът покривал транспортните разходи и им плащал дневни, като обещавал „да ги въведе в занаята“.  

Фокусът му попадал върху антикварни магазини и златарски ателиета с богат асортимент с цел по- трудното установяване на откраднатите вещи и ценни предмети. Откраднатото продавал веднага, но на територията на друг град, след което се връщал в наетото място за обитание.

Aрестуваха 58-годишен мъж за кражба на злато от дом в с. Тодор Икономово

Мъжът има богато криминално минало. Според справка в масивите на МВР името му се свързва с 26 заявителски материала – предимно кражби и два грабежа, регистрирани през последните 20 години, извършени на територията на различни градове в страната- София, Берковица, Ловеч, Враца, Сандански, Мездра, Велико Търново, Харманли и  Казанлък, а  през март мъжът е бил освободен от затвора  във Враца след излежана присъда.  За поредицата от извършени престъпления предстои повдигане на държавно обвинение.      

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2176 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Фейк нюз

2021.01.05 | 16:04

2
31 грама т.е. 1 унция 24 крата примерно Веинска Филхармония струва в момента 1630 Е в Германия да не кажа , че в БГ е +30% и тва е цената само на метала, няма нумизматична стойност. каква ще е е тази монета за 3600лв която уж е в някакъв световен каталог. пълни лъжи
Чекмеджето на мутрата

2020.12.04 | 06:11

1
Тя банкянската мутра прави същото - краде от милиони и раздава на неколко десетки хиляди пъдари и лъжци, като оставя по-голямата част при мене на отговорно пазене. Ама няма кой да я "залови", че тя не плаща на безработни, а на народната милиция да я пази.

Добави коментар

Водещи новини