Излязоха още подробности за разследването срещу Божков в Молдова, той отрича да знае нещо

Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от – Черепа вече не е водещ играч и в тото-пазара на Република Молдова. Сутринта на 22 октомври 2020 г. главният прокурор на Молдова Александър Стояногло обяви на извънреден брифинг, че е започнато разследване срещу „Национална лотария“ заради ощетяване на държавата с около 20 млн. евро в периода 2017 – 2019 г.

Още през март 2019 г. сайтът "Биволъ" написа, че човек на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от ръководи водещата фирма-подизпълнител на държавното предприятие “Loteria Moldovei” („Национална Лотария” на Молдова – НЛМ). Ставаше дума за българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 18 години живее в Кишинев. Подсъдимият за фалшифициране на документи българин представлява в Кишинев “Национална лотария” АД (National Lottery AD). Българо-молдовският предприемач ръководи най-големия подизпълнител на НЛМ през регистрирана в Дубай фирма. Същевременно шоуто на лотарията се излъчваше всяка неделя по телевизията на реалния властелин на Молдова към онзи момент – олигархът и председател на Демократичната партия (ДПМ) Владимир Плахотнюк, когото главният прокурор се закани да обаяви в международно издирване през Интерпол след като е напуснал Кишинев през юни на 2019 г. след протести в страната.

Статия по темата бе и на корицата на авторитетния вестник за разследваща журналистика Ziarul de Garda (ZdG), като на нея е изобразен Васил Крумов Божков, известен в ъндърграунда като “Черепа”. Разследването на молдовските колеги бе озаглавено: “Бизнесът “Лотария”. „И двете са собственост на един от най-богатите граждани на България Васил Божков“, писаха медиите в Кишинев. Пред молдовския новинарски сайт Newsmaker.md от пресслужбата на NGM Company коментираха през януари 2020 г., че:

В Молдова също погнаха Васил Божков

„разследването, което се води в България срещу г-н Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, няма нищо общо с лотарийния бизнес в Република Молдова“.

„В интерес на трети лица” 

Но този четвъртък главният прокурор Александър Стояногло обяви, че в „интерес на трети лица правителството на Република Молдова е намалило или е изключило данъчни плащания за хазартния бизнес“. Според него прокурорите са пресметнали, че заради това държавата е загубила поне 400 млн. леи (около 20 млн. евро) приходи през 2017 и 2018 г.  Според молдовския топ-прокурор, задържани са редица длъжностни лица, включително работили в Лицензионната камара и Министерството на икономиката и инфраструктурата на Молдова.

"Прокурорите ни извършват проверка относно траекторията за действия, които са позволили да се нанесат щети за бюджета поради съмнителни схеми на редица чуждестранни компании и монополния контрол върху хазартния бизнес".

Според него по време на кабинета на експремиера Павел Филип (ДПМ) „на ниво правителство и парламент е приета съответната нормативна база“.  “Редица лица във властта са действали в интерес на трети лица, разработили и приели законови поправки, които са позволили да се направи от хазартния бизнес монопол за държавното дружество „Национална лотария на Молдова“, казва той. „Министерството на икономиката е „създало“ техническите условия за потенциални партньори, за да се изключат предварително от сектора всички родни компании. Очевидно е, че условията са били нагласени за конкретна компания“.

Сред условията за публично-частното партньорство беше една такава компания да „разполага с подобен бизнес в друга държава“, да „имат опит за работа не по-малко от три години“ и „годишен оборот за последните три години не по-малко от €500 млн.“. Според Александър Стояногло, след сключването на договор за ПЧП, НЛП трябваше да получава до 75% от печалбата, а частният партньор – останалите 25%. „Иначе държавата получаваше едва 11,4% от доходите, тъй като НЛМ е покривала разходите в наградния фонд, а частният партньор – останалите 89,6%“. Според главния прокурор на Молдова между 1 октомври 2018 и май 2019 г. в страната са били продадени лотарийни билети на стойност 325,98 млн. леи. От тях, според сметките на Стояногло,  „39,5 млн. леи е получила НЛМ, а частният партньор – 81,5 млн. леи“.

Цветомир Найденов за разследването срещу Божков в Молдова: В САЩ няма да му се случи, защото не може да влиза там от 18 г.

„Заграбиха ни бизнеса“

„Биволъ“ потърси за коментар Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от по повод започналото в Молдова разследване. „За съжаление, нашите компании вече нямат нищо общо с Молдова“, коментира той за медията ни. Предприемачът твърди, че няма контрол над молдовската лотария „от края на януари 2020 г.“ „Участието ни беше заграбено с помощта на българските служби и прокуратурата. Какво се случва след това нямам информация“, писа Божков.

„Биволъ“ получи и една информативна записка на молдовските служби, в която се цитират данните за водените дела в България като „информация на българските служби“. „Мисля, че знаете колко са достоверни данните от българското разследване“. Божков отрича да познава избягалия топ олигарх на Молдова Влад Плахотнюк, който контролираше бившата съветска република еднолично между 2016 и 2019 г.

Бизнесът на Божков в Молдова разследван и за неплатени данъци

Именно с телевизиите на медийния магнат беглец Влад Плахотнюк са сключени всички договори за реклама през 2017 г., когато на власт е председателстваната от него ДПМ. Министър на икономиката, отговарял за реформата на лотарийния и хазартен бизнес на Молдова, беше вицепремиерът Октавиан Калмик, от квотата на ДПМ в правителството тогава. От неговото ведомство в работната група за спешното приемане (само за две седмици) на поправките от страна на депутати на ДПМ през 2017 г. беше държавният секретар (зам.-министър) Анжела Сусану.

„Не познавам г-н Плахотнюк, а договорите с телевизиите в Молдова са сключвани на пазарен принцип от местния мениджмънт“, коментира Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Предприемачът твърди, че не познава и българския гражданин Пламен Стефанов Миланов, който от 2017 г. насам ръководи „Националната лотария на Молдова“. „Естествено, че не съм“, коментира той дали го е назначавал на тази длъжност като представител на дубайските компании-инвеститори.

Кой е ръководил бизнеса в Молдова Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от предпочита да не коментира. „Не зная. Не съм се занимавал с оперативно наблюдение на тази компания“. По какъв начин въобще се е озовал в Молдова като инвеститор, също предпочита да не споделя. "Сложно и дълго за разказване, а и не ми е важно". Според бизнесмена в момента по-важно било за него случващото се в България: "Темите, свързани с нея са ми приоритет". Други подробности по случая бизнесменът отказа да коментира.

Коментари

 1. 2020.10.26 | 18:19
  Череп върни се в България тука имаш много приятели
  1. 2020.10.27 | 11:07
   Може и в Молдова. И там го чакат с отворени обятия.
  2. 2020.10.26 | 19:38
   И в затвора също те чакат приятели с отворени обятия!
 2. 2020.10.26 | 18:55
  Само Божков лие краднал в тази булгария.Боко Пеевски Доган са много честни.
  1. 2020.10.26 | 19:37
   Това, че има и други крадци и убийци оневинява ли Черепа според теб?!
  2. 2020.10.26 | 19:04
   да ама те са най главните и не можем да ги пипаме
 3. 2020.10.26 | 19:21
  А, ПОДРОБНОСТИ за комисията по ХАЗАРТА по времето на Божков, КОГА????
 4. 2020.10.26 | 18:20
  Аз ще кажа на Иван Гешев няма да те закача повече
 5. 2020.10.26 | 16:47
  Виж какъв тарикат Академици, Докторати, Факултети
 6. 2020.10.26 | 16:23
  Екипа който разработи играта в България е същия който сега разработва в Молдова, с малко по-намален състав.Веднъж месечно пътуват , правят живо предаване и си заминават.И после пак им заграбили бизнеса.Лобиски закони , укриване на данъци,коя ли е следващата държава, интересно.
 7. 2020.10.26 | 16:19
  Васил Божков - Черепа, върне се в България ти си най богатия българин
 8. 2020.10.26 | 16:15
  Васил Божков - Черепа, върнк се в България намерил съм още вещици, ще падне голяма далавера
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет