Нешка Робева стана жертва на имотна измама

В разследване Нова телевизия разказва една история, която ще опровергае всички, които смятат, че след като веднъж са построили къща, то завинаги ще остане тяхна.  Ще опровергае и онези, които смятат, че могат да се разделят с имота си само, ако го продадат. И ще ви покаже как понякога, ако познаваш добре закона, то не въпреки, а благодарение на него, можеш да вземеш чуждото.  

Тази история започва още през 80-те години на миналия век. Тогава семейството на Лилия Воденичарска получава право на строеж върху държавна земя, намираща се в местността Драгакин камък в село Оселна, община Мездра.

По същото време започва и строежът на съседната къща, чиито собственици са Нешка Робева и съпругът ѝ. Всичките ми награди бяха вложени в къщата. Живели сме там по седмица-две, не сме били за постоянно, разказа тя.

Преди три години в селото плъзва слух, че двете къщи са продадени. Никой в Оселна не поставя това под съмнение, защото през последните години нито Нешка Робева, нито съседката ѝ Лили са идвали в селото. Истината обаче е друга.

Според потърпевшите става въпрос за добре подготвен сценарий, част от схема за придобиване на имоти. За случилото се разбират случайно.

Мой колега отива в Мездра, помолих го да мине и да види къщата. Като се върна ми каза "Госпожо, много ще ви изненадам, но някой живее във вилата". Показа ми и снимки, каза Робева.

Многократно осъждана жена е изправена на подсъдимата скамейка за измами с резервации на имоти за почивки

На 17 юни 2017 г. Нешка Робева ми звънна по телефона и ми каза, че имотите са ни били прехвърлени на различни лица. Самият кмет на селото беше много изненадан, заяви Лилия.

Г-жа Робева ми звъня лятото преди 3-4 години и ме попита кой стопанисва имота и й казах, че се носи мълва, че са го продали, каза кметът на Оселна Росен Николов.

В този момент и кметът, и хората в селото знаят,  че новият собственик е Цветан Кръстев - човекът, пуснал слуха за продажбата. Лили твърди, че никога не го е виждала. А Робева, че са се срещали веднъж преди много години.

След като двете жени разбират окончателно, че са изгубили имотите си, започват съдебен процес. Тогава научават какво точно се е случило, за да попаднат къщите им в чужди ръце.

През 2009 година бащата и лелята на Цветан опитват да си възстановят земя в село Оселна. По документи тя се намира в местността Ковачева падина. Въпреки това според Общинската служба по земеделие в Мездра семейството на Цветан успява да докаже, че земята им е именно тази, върху която са построени двете къщи. Въпреки че отново по документи, те се намират в местността Драгакин камък.

Във всички карти съществува местността Ковачева падина, а Драгакин камък няма никъде. Последните карти, които съществуват в архива, са от 1999-2000 г. Ако имате къща на място, което след години трябва да се върне на друг човек, той по документи има само земя. А ако се докаже, че това е законната къща, трябва да се осигури достъп, поясни Петьо Мазнев, началник на Общинска служба по земеделие в Мездра.

Освен че не осигуряват достъп на Нешка Робева и Лили, не уведомяват и никого, че земята вече е тяхна. А само няколко месеца по-късно решават да придобият и постройките. През 2010 г. бащата и лелята на Цветан -  Димитър и Мица Кръстеви се сдобиват с документ, с който констатират правото на собственост на недвижим имот. Правят го с вратичка в закона.

През 2010 година Димитър и Мица продават имотите и земята на Цветан срещу малко повече от 7 000 лева. 

Идваха и искаха да платят данъците на вилите. Тогава се усъмних, че има измама, защото те са на Нешка, Аглика и Лили. И аз тогава ги питах къде е акта. Мъжът стана и си тръгна, не даде обяснение.  

През 2014 година собственикът отново се сменя. Цветан и съпругата му продават имотите на Мая Стойкова срещу близо 8 000 лева.

Опитаха да ме сплашат, че тази жена е милионерка,че имала сериозни връзки в София, разказа Нешка Робева.

Година и половина затвор за извършител на имотна измама

От Търговския регистър става ясно, че Цветан и Мая имат обща фирма. Основната ѝ дейност е свързана с производство и търговия със селскостопанска продукция.  

През цялото това време нито Нешка Робева, нито Лилия разбират за промените в собствеността. Междувременно продължават и да плащат данъци за вече чуждите имоти.

Двете страни показват всички документи в съда, който трябва да реши чии са къщите. Книжата обаче са недостатъчни. И ако през 2010 година семейството на Цветан е използвало свидетели, за да докаже, че имотите са техни, то в съда от такива имат нужда и Робева, и Лили.   

След 3-годишна съдебна сага, преди няколко седмици, съдът излезе с решение, но само за имота на Робева, а Лилия още чака. Според решението имотът е на Нешка Робева и тя е измамена.

Много ми е интересно този човек ще бъде ли съден? Той трябва да бъде вкаран в затвора. Ако човек открадне хляб ще го вкарат, но ако вземеш имот ще те направят герой, така ли, пита тя.

Така приключва тази история, с която доказахме, че понякога и известните попадат в капана, че на пръв поглед примерните хора невинаги са за пример. 

Коментари

 1. 2020.10.25 | 20:05
  Хахаха Нешка, комунистка и в червата, си построила къща на чужда земя. БКП им раздаваше безплатни земи Ей така. Да, ама не. Тази земя си има собственици, чиито предци са броили пари за нея. А комунетата гювечари сега пискат. Нищо няма тоя дърт и злобен кукундер там. Да остави истинските собственици на мира и да си пие топъл чай с мъжо дома.
  1. 2020.10.26 | 15:22
   Този вилен имот е строен при социализма. А знаете ли колко квадрата беше разрешено на обикновените хора? 45 м.кв. На колко м.кв. ви изглежда този? Така беше при другарите.
  2. 2020.10.26 | 09:17
  3. 2020.10.25 | 20:43
   Пак това рогато пише.
 2. 2020.10.26 | 14:11
  Всички поземлени комисии са разследване. Поради характера на работата си съм виждала възстановени "частни " имоти и цели територии, които откакто има създадени карти са били държавни или общински. И всичко това заради лъжесвидетелстването на трима свидетели и безхаберието на държава и общини.
 3. 2020.10.26 | 04:15
  Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя ===>>>Careerclub9.com
 4. 2020.10.26 | 01:26
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
 5. 2020.10.26 | 00:53
  Сигурно са цигани, те българите не крадат, лъжат и убиват.... :):):)
 6. 2020.10.25 | 23:20
  Господин Гешев, директната мисъл изглежда като отговора-въпрос, върху който разсъждаваме малко по-късно. Това не е тежка диагноза. Изкаме доживотни присъди в частнлст закона за частната собственост!!!
 7. 2020.10.25 | 23:05
  Господин Гешев, дребна сума пари в комбинация с тежка диагноза не може да уневини съдия Панов да бъде осъден на доживотен затвор заради посегателство на частната собственност и един куп жертви за 30 години, този закон не е променян от времето на покойната ми баба
 8. 2020.10.25 | 23:04
  Господин Гешев, тази мърша съдия Панов смърди от другата страна на Земята, 40 хиляди киометра има няма
 9. 2020.10.25 | 22:57
  Господин Иван Гешев недейте прикравайте съдия Панов за престъпления срещу човечество само защото всички Германци и Французи живеят на кредит и под наем и не ви разбират проблема
 10. 2020.10.25 | 22:56
  Господин Гешев ние искаме доживотни присъди за съдия Панов и кръга законодатели в частност закона за частната собственост
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет