Домоуправител и касиер задигнаха парите на блок в Кюстендил

Районна прокуратура – Кюстендил е постигнала осъдителна присъда по водено наказателно производство срещу Д.В. и А.М. за извършено от тях престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК.

През 2007 г. бил сключен договор за наем между етажната собственост на жилищен блок на ул. „Г.С. Раковски“ в гр. Кюстендил и търговско дружество „К.Б.М.“ ЕАД за срок от десет години, при месечен наем 350 лева. Размерът на сумата периодично се актуализирал, като парите се превеждали по сметката на управителя и се използвали за разходи за етажната собственост.

През м. октомври 2013 г. за управител бил избран Д.В., от когато въпросните суми започнали да се превеждат по неговата сметка. Първоначално постъпила натрупаната в размер 3 603,26 лева по договора с „К.Б.М.“ ЕАД. Отделно от наема, всеки месец била събирана такса от живеещите в етажната собственост, чийто размер се определял в зависимост от броя на членовете в съответния апартамент и ползването на асансьор. Касиерът на блока събирал месечните такси, плащал текущите сметки за електричество, чистачка, асансьор, чипове и други необходими консумативи за поддръжка на имота. При недостиг на пари за тези нужди, подсъдимият В. давал допълнителни средства от сумите, събрани от наема.

Професионален домоуправител: "Угодия за кривите съседи няма, нужен e нов закон"

Впоследствие за касиер на етажната собственост била избрана подсъдимата А.М., която поела задълженията по събирането на таксите и плащането на сметките. В хода на разследването на случая за присвояване на чужди парични средства, представляващи собственост на етажната собственост, Д.В. и А.М. са били привлечени към наказателна отговорност. Било е установено, че докато изпълнявал задълженията на домоуправител подсъдимият Д.В. противозаконно присвоил сумата в размер на 7 898,54 лева, а подсъдимата А.М. - 861,73 лева, които владеела като касиер на блока.

Делото срещу двамата подсъдими е било разгледано в съда при условията на съкратено съдебно следствие. Д.В. и А.М. са били признати за виновни и им е било наложено наказание от по две години „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Осъдителната присъда не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Окръжния съд в гр. Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет