Прекратиха издирването на мощите на Св. Йоан Кръстител

  • 23 април 2012 14:28

  • 735
  • 0
Прекратиха издирването на мощите на Св. Йоан Кръстител
©

Мощите на Св. Йоан Кръстител няма да бъдат търсени повече. Решението е взето от сливенската прокуратура, чийто магистрати смятат, че извършено престъпление няма, защото реликвата няма пазарна цена. Така разследването по случая се спира, съобщават от e-burgas.

Част от реброто на светеца, беше открадната от катедралния храм „Свети Димитър" в Сливен. Костите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни от града.

Според специалистите крадците са дръзнали да извършват кражбата, защото са знаели, че за разлика от Созопол, в Сливен няма никакви мерки за сигурност.

Мощите не са били оценявани или застраховани. Всички, свързани със случая са били разпитани, но въпреки това, от прокуратурата са преценили, че няма как да се търси крадец на нещо, за което не се знае колко струва.

Появиха се много предположения относно кражбата, например слухове за неизлечимо болна жена, която задигнала мощите, за да се изцели. Едно от най-колоритните предположения обаче бе направено от историка проф. Божидар Димитров, че македонските тайни служби са откраднали реликвата, за да „помпат" самочувствието на нацията си.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини