Клиент поръчал парите преди обира в Студентски град

  • 07 април 2012 06:28

  • 5935
  • 5
Клиент поръчал парите преди обира в Студентски град
© Булфото

Клиент на обрания банков клон в Студентския град в София е поръчал шестцифрена сума три дни преди двамата маскирани мотористи да нахлуят и да задигнат пачките, твърдят източници от разследването. Полицаите ще проверяват дали има връзка между човека, заявил тегленето, и извършителите.

"Възможно е той да е подставено лице на обирджиите", предполагаха криминалистите, цитирани от "Монитор". Именно клиент е единият от възможните източници, от които бандитите могат да получат информация кога ще бъде доставена в клона крупна сума. Освен парите на клиенти в клона е имало и още 120 000 лева, които са били предвидени за зареждането на банкомата. Опитни криминалисти от столичната полиция смятат, че такъв удар е трудно да се направи без вътрешна информация за това кога се доставят парите и колко време стоят в салона, преди да ги приберат в трезора.

Дръзкият удар беше извършен в четвъртък около 9,20 часа сутринта. Двамата извършители паркирали кросов мотор зад банката и пеша, с каски на главите и облечени в тъмносини гащеризони и автомат, стигнали до клона. През това време вътре служителките броили парите на работен плот до сейфа, а охранителят бил с гръб до вратата. Непосредствено преди бандитите да нахлуят гардът се обърнал и дори забелязал приклада на автомата.

Тогава се усъмнил, че нещо не е наред и се опитал да затисне с тяло вратата, но мотористите я блъснали с все сила, влезли в помещението и с приклада ударили пазача го главата. Миг по-късно охранителят се строполил на земята. При самото падане мъжът натиснал паникбутона, който бил закачен за дрехите му. През това време бандитите прибрали пачките за около 90 секунди и изчезнали. Точно преди да се качат на мотора обаче, чантата им се отворила и изръсили около 40-50 хиляди лева от плячката. Секунди по-късно двама минувачи видели парите и започнали да прибират пачките от тротоара.

Охранителят е проявил съобразителност, защото е тръгнал след извършителите въпреки раната на главата и е видял как минувачите събират парите. Той ги е спрял и ги помолил да върнат пачките, защото са на банката, разказаха от столичната полиция. В момента разследващи гледат внимателно записите от камерите, за да ги сравнят с предишни обири и да търсят сходства с начина на действие. Смята се, че са избрали мотор, защото с него лесно могат да избягат при преследване, а после също лесно могат да го скрият в някое мазе или бус.

Предстоят разпити и на служителките, които са били в клона по време на обира. Според мерките за сигурност пачките за банкомата се слагат в двете му каси след работно време и затваряне на банката. Обикновено, когато касиерката е опитна, сама преценява кога ще свършат парите в банкомата и се обажда ден по-рано да поръча. Предварително се заявяват суми за машината и в дните, в които се знае, че ще се изплащат пенсии.

Извършителите са влизали няколко пъти в клона като клиенти, за да огледат внимателно помещението, вероятно месец-два преди удара.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5935 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Радо

2012.04.09 | 12:44

5
Надявам се обирите на банки да станат всекидневие и без това само смучат хората с високи лихви.

2012.04.09 | 12:43

4
Значи ако имаш пари на влог и си решил да си ги вземеш ставаш престъпник. А защо умните разследващи не проверяват по-подробно служителите на клона. Или наличието на десетки случай на подправени документи и измамени клиенти в нашите банки изобщо нищо не им говори. Лично познавам човек на сметката на когото бе извадена дебитна карта за която той дори не подозираше и разбра чак когато почнаха да му изчезват парите
1

2012.04.08 | 18:30

2
при положение че за сделка над 15 000лв плащането е задължително по банков път, да заявиш че ще теглиш 200 000 300 000 лв дни преди обира си е съмнително...

2012.04.09 | 12:42

3
браво така се прави, а охранителя явно е бил някой смелчага, като нищо е можел да получи куршум в главата и пак да вземат парите

2012.04.08 | 18:28

1
Обикновено пенсионирани полицаи и военни се излежават в банките като охрана. И текучество за топлите места почти няма , трябва да умре някой за да му заемеш мястото ...

Добави коментар

Водещи новини