Проговори изнудваният за подкуп бизнесмен в Ихтиман

  • 08 януари 2020 20:59

  • 17280
  • 4
Проговори изнудваният за подкуп бизнесмен в Ихтиман
© Кадър: Нова телевизия

Десет дни след като бившият кмет на Ихтиман и настоящ директор на гимназия в града Димитър Бонев беше задържан с белязани 5 000 лева, проговори мъжът, дал подкупа. Това е бизнесменът Валентин Галчев.

Според прокуратурата директорът го е изнудвал, за да не увеличава цената на арендата между училището и дружеството на Галчев.

„Първоначално знаех за 5 000 лева, впоследствие той обяви 5700 лева”, каза изнудваният за подкуп бизнесмен Валентин Галчев пред Нова телевизия.

5 000 лв. парична гаранция за директора на гимназията в Ихтиман

В основаната на корупционната афера е цената на около 200 декара земя. Тя е на училището, но е дадена за ползване на фирма на Валентин Галчев. „Искаше ми тези пари, за да не прекрати договора ми за аренда или пък за да не вдигне наемната цена за аренда. Той ги искаше всяка година, а не еднократно. Той искаше всяка година да му давам по толкова. Средната заплата при нас е 800 лева. За мен това са заплати на 7 човека. Как да не са много пари”, добави Галчев.

Самото предаване на белязаните 5 000 лева станало в колата на Галчев в района бившия стопански двор на Ихтиман. „Той се качи в колата ми и там взе парите”, разказа Галчев.

Оставиха в ареста арестувания за подкуп гимназиален директор от Ихтиман

Той започнал да се занимава с лешникови насаждения от 2015 г. Твърди, че намеренията му за подобен вид посеви били сериозни. „Имам и други имоти. Като на тези други имоти престои засаждане на лешници. Аз лично съм се ориентирал в този бизнес с лешници. Моята амбиция е да направя 1000 дка”, обясни Галчев.

Бизнесменът твърди, че няма лични отношения с бившия кмет. „Той е публична личност в Ихтиман. Бил е два мандата кмет, после в общинския съвет. Просто всички го познават в Ихтиман. Не мога да кажа, че имам някакви по-близки отношения с него”, добави Галчев.

Веднага след ареста му Димитър Бонев се обяви за жертва. „Заплашва ме с бухалки, искаше да ми счупи краката”, каза Бонев.

След скандала Галчев не е ходил в Ихтиман. „Когато подадох сигнала, се чувствах малко гузен. Едва ли не съм предател. Само че след като се случи това нещо, всички приятели, които гледаха репортажа и се запознаха със случая, казаха: „Браво! Само така трябва да работи против корумпираните чиновници”, разказа Галчев. Преди дни апелативният съд в София увеличи размера на гаранцията на Бонев от 3 000 на 5 000 лева. Под гаранция е и другият обвинен като съучастник по случая Страхил Алексов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17280 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ревизия

2020.01.09 | 10:07

4

Трайни насаждения в дългосрочен план с краткосрочен договор! И така нещо не се вързват нещата.

Той

2020.01.08 | 23:01

3

Това е ние сме корупцията народа само ние като Галчев в случая задалжително трябва да е да не оставаме повече тази коромпирана зган да вереее само така ще има държава Законите за всички равнииииии жалби хора това е никой не е предател А Е СПАСИТЕЛ

2020.01.08 | 22:34

2

Ако има повече хора като Галчев, корупцията ще се изкорени много бързо.

2020.01.08 | 22:21

1

всичко м България функционира по този начин

Добави коментар

Водещи новини