Задържаха крадци на електропроводници в Сливенско

  • 27 декември 2019 15:00

  • 839
  • 1
Задържаха крадци на електропроводници в Сливенско
© МВР

Сигнали за кражби на медни електропроводници и за противозаконно отнемане на два леки автомобили са получени в ОДМВР-Сливен в периода от началото на месеца до 17 декември.

При първия случай съобщението в полицията било за кражба на почти 1000 метра медни ел. проводници от 4 междустълбия от мрежата на електроразпределителното дружество на територията на новозагорското с. Новоселец. Десетина дена по-късно, на 15 декември, от с. Млекарево постъпил подобен сигнал - за извършено в нощните часове посегателство, при което с режещ инструмент били демонтирани и отнети около 420 метра меден проводник между 4 стълба, а скоро след това и на около 740 метра - този път от ел. преносната мрежа на територията на сливенското с. Крушаре.

На 16 декември в РУ-Нова Загора е съобщено за намерен в с. Омарчево катастрофирал и изоставен на лек автомобил „Опел Астра”, обявен за издирване. Същия ден бил получен сигнали за изчезнал автомобил от същата марка от сливенското с. Биково, а в хода на предприетите оперативно-издирвателни действия колата била открита в имот в с. Мъдрец, община Гълъбово. При разследването станало ясно, че опелът е ползван от извършителите на кражбите на проводници, за да се оттеглят от мястото на престъпленията и да пренасят откраднатите кабели, но претърпели пътен инцидент в съседното село Омарчево.

Откраднаха част от коледната украса в София

По случаите били образувани досъдебни производства, а криминалистите от Сливен и Нова Загора започнали упорито да работят за установяване и задържане на извършителите.

В рамките на два дни - на 22 и 23 декември, те влезли в дирите на петима криминално проявени /основно за кражби/ жители на котелското с. Градец. Мъжете, на възраст от 27 до 39 години, са задържани, а при проведените под надзора на Районна прокуратура - Нова Загора допълнителни действия /огледи, разпити на свидетели и други/ е установено, че в различно съучастие те са автори на кражбите. Извършени са претърсвания, иззети са веществени доказателства, които са предадени за експертизи. При разпитите петимата признали за стореното и разказали за начина на извършване на престъпленията.

Умишлен палеж на кабелна шахта остави столичния квартал Дружба без ток

В процеса на работата по случаите криминалистите установили, че групата е извършвала престъпни посегателства и на територията и на други областни центрове в страната. Работата по документирането и доказването на цялостната престъпна дейност на лицата продължава от служители на ОДМВР Сливен, както и от колегите им от Бургас, Стара Загора, Хасково и Ямбол. Предстои внасяне на искане до съда за вземането на мерки за неотклонение спрямо задържаните.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
839 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Петко

2019.12.27 | 18:46

1

Ромейте берат бакърици.

Добави коментар

Водещи новини