При спецакция откриха над 150 стари монети в дома на джебелчанин

  • 04 декември 2019 13:50

  • 1970
  • 0
При спецакция откриха над 150 стари монети в дома на джебелчанин
© Булфото (архив)

Полицаи от ОД на МВР Кърджали са открили в дома на 63-годишен жител на град Джебел над 150 броя стари монети, нерегистрирани по Закона за културното наследство. Това е станало при спецакция на полицаи на 2 декември, която се е провела под ръководството на Окръжна прокуратура Кърджали, съобщи на пресконференция директорът на ОД на МВР старши комисар Атанас Илков, в присъствието на председателя на Окръжния съд Желязко Стефанов.

До операцията се е стигнало след като преди около месец в Областната дирекция е постъпил оперативна информация за лице от гр. Джебел, което се занимава с културни ценности, които са археологически обекти, каза старши комисар Илков. По думите му информацията е била потвърдена и от НД "Национална полиция".

Разбиха канал за търговия с културни ценности в Пловдив

"Това наложи едни бързи действия, съгласувани с Окръжна прокуратура Кърджали. В жилището бяха открити над 150 монети, които са археологически обекти. В жилището е открито и електрическо устройство, което е част от металдетектор, с помощта на което най-вероятно тези археологически обекти, са били установявани на територията на съответните археологически места", разказа старши комисар Илков.

Според окръжния прокурор Желязко Стефанов, ако бъде доказано престъплението, то Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода за срок до 6 години, като съдът може да наложи конфискация до една втора от имуществото на дееца, лишаване от права и комулативна глоба от 3 до 15 хиляди лева.

По делото престои да бъдат разпитани свидетели, ще бъде назначена комплексна съдебна историко-археологическа и нумизматична експертиза, както и техническа експертиза, която да установи дали техническото средство намерено в дома на задържания за 24 часа жител на Джебел, е било предназначено за търсене на археологически обекти, каза още окръжният прокурор Желязко Стефанов.

Откриха старинни монети и печати в кутии от цигари на "Капитан Андреево"

Последвайте канала на

Novini.bg
1970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини