При акцията във Ветово са задържани 10 ало измамници

Десет души са задържани при спецакция срещу организирана група за телефонни измами.

Това съобщи в град Ветово, област Русе, заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БТА. Те са арестувани за шест престъпления, извършени в периода декември 2018 - август 2019 г., за сумата от над 300 000 хил. лв. Осем от задържаните са били заловени на територията на град Ветово, а останалите двама са от други населени места в България. Гешев каза, че това е третата операция през последните шест месеца срещу подобен вид престъпни групи. Той допълни, че Ветово е едно от местата с концентрация на хора, които се занимават с този вид престъпления. Задържаните са от ромски произход.

При акцията в града, с участието на жандармерия и полиция, са претърсени домове, които са добре обзаведени. Иззети са 400 грама тротил, с които, според Гешев, могат да бъдат взривени две-три къщи, оръжие, СИМ-карти, телефони, шест луксозни автомобила, злато и пари.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че арестуваните 10 души са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами. Той обясни, че за тези шест престъпления са събрани доказателства, а колко други има, може само да се гадае, тъй като не всички хора подават сигнали, че са били жертва на престъпление. Една от измамите е за около 130 000 лева, взети от възрастен мъж от София, а при друга 11-годишно дете дало на "муле" на измамниците около 40 000 лева.

Иванов каза, че има информация за един от задържаните - който бил "муле", че е пътувал до Румъния преди време с арестуваните след това за двойното убийство от Негован. Друг от заловените опитал да заобиколи полицейската блокада в града днес и да избяга в чужбина, но не успял.

Гешев добави, че утре ще стане ясно колко от задържаните ще бъдат привлечени като обвиняеми. Той заяви, че амбицията на прокуратурата и МВР е към средата на идната година намалението на броя на телефонните измами в страната да бъде над 50 процента на годишна база. По думите му действията дават към момента добър резултат, като от началото на спецакциите този вид престъпления са намалели с 40 процента. Ако през миналия септември е имало 19-20 "ало-измами" на ден, то сега са 19 на месец.

"До средата на идната година всички важни участници в най-големите организирани групи, занимаващи се с телефонни измами, трябва да са или в ареста, или в затвора. Това не е последният случай, по който ще работим. Имаме сериозно намерение да изрежем тази зараза от българското общество и тези хора, които извършват престъпления срещу нашите майки и бащи, да са в затвора", заяви Гешев.

Иванов каза, че след последните спецакции голяма част от групите, извършващи това престъпление в България, са се ориентирали към съседни държави - като Румъния и Гърция. Работи се съвместно с властите на тези държави. Гешев каза още, че българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди страни и ги прекратява, ако прецени, че се касае за измама. Статистиката показва, че така този вид обаждания са намалели с над 300-400 процента.

Гешев обясни, че под ръководството на прокуратурата се предприема комплексен подход срещу тези престъпления, като се ангажират всички държавни органи, които имат някакво отношение - уведомяват се Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, НАП, която да извърши ревизии, както и общините - за проверка дали строителството е законно.

 

Коментари

 1. 2019.10.09 | 21:51

  ЗНАМ ЧЕ ОТ СРАМ ИМ Е КАЗВАНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ НО НЕ ВЯРВАМ ЧЕ СА БИЛИ ТАКИВА НА ДЕЦАТА РАЖДАНИ СЛЕД 100 ГОДИШНИ ИЗНАСИЛВАНИЯ НА БЪЛГАРКИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ И ПОСЛЕ 200 ГОДИНИ ГЪРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО ПОСЛЕ 500 ГОДИНИ ТУРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО НЕ ВЯРВАМ ИЗОБЩО ДА СЪЩЕСТВУВА ДОРИ ЕДИН БЪЛГАРИН

 2. 2019.10.09 | 20:34

  елате в свиленград и селата генералово и капитан андреево , пълно е с разградски силистренски и шуменски мангали от години са тука на квартири , карат скъпи коли и висок стандарт на живот , никой от тях и семеиствата им не работят , къде е полицията , да ги попита от къде са доходите .

 3. 2019.10.09 | 14:43

  Новините пак са пълни с персонажи с кодови имена Компира, Цвеклото, Гръка.... като в мътните `90. ББ и червените май си припомнят младостта.

 4. 2019.10.09 | 14:38

  Вземете всички циганчета и ги направете на малки сапунчета!

 5. 2019.10.09 | 13:54

  сплашват мангалята във ветово дето забогатяха от ало измами с цел да гласуват за когото трябва. после ще ги оставят да си крадат на воля и така до следващите избори.

  1. 2019.10.09 | 14:30

   И да снасят повече!

 6. 2019.10.09 | 14:28

  Крайно време е бабите да им слагат тротил в пакетите!

 7. 2019.10.09 | 12:44

  Браво качулатите ангели. Мачкайте тая измет. Застрелвайте ги на място гнидите.

  1. 2019.10.09 | 13:58

   не се залъгвай, знаят се от години, сега се вдига шум заради изборите после ще се замълчи и ще ги пуснат по живо по здраво. Доста ченгета и съдии се хранят от парите метнати през балконите. Червеите са съзнателно отглеждани за да разядат ябълката от вътре.

 8. 2019.10.09 | 13:56

  А бе гешев защо ,чак сега бе гешев.шест престъпления за една година и чак сега на изборите ли бе гешев или от избори на избори се активизирате и може би и ти защото си на избори

 9. 2019.10.09 | 13:50

  В Англия има 6 милиона камери за видеонаблюдение, 10-ки хиляди са в Лондон. В мониторната зала, около лицата на минувачите, в правоъгълник има надпис с името, кликнеш на правоъгълника - излиза всичко за човека. Седесарската полиция не можа да намери убиеца в Костенец, а той бил там.

 10. 2019.10.09 | 13:41

  Заловили добре,парите ги няма, зле.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет