В страната вчера са гасени над 400 пожара

  • 19 септември 2019 12:59

  • 214
  • 0
В страната вчера са гасени над 400 пожара
© Getty Images/Guliver

Най-натовареният ден за цялата година за пожарникарите е бил вчера, когато са гасени 409 пожара. Това каза днес във Варна директорът ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който присъства на ежегодното съвместно учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие, което се проведе на плажа в район "Аспарухово" в крайморския град. Според него дъждът от снощи и тази сутрин е дал възможност на пожарникарите "да глътнат" малко въздух.

Той поздрави колегите си, които по думите му са издържали повече от 30 дни на терен, включително и във високите части на Рила. Николов коментира, че високопланинските пожари се гасят много трудно. Той изказа благодарност и на ВВС, които със свой хеликоптер са го локализирали бързо и в момента обстановката е напълно спокойна.

Николов коментира, че по принцип за цялата страна е въведено извънредно дежурство. Той обясни, че хората, които са на дежурство са извън пожарните служби, по-близо до най-рисковите места, а почиващите са по домовете си в готовност веднага да се намесят.

За разразилия се вчера в района на село Каменар във Варна пожар Николов каза, че реакцията е била изключително бърза. Благодарение на нея пожарът е обхванал не повече от 60 декара борова гора и няма пострадали хора.

До преди една седмица в 126 случая на пожари в страната са участвали доброволци при гасенето, каза още Николов. По думите му разполагаме с 3115 доброволеца, които са преминали обучение, и са готови за работа с пожарникарите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
214 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини