Регистрираха нов случай на африканска чума по свинете

  • 19 август 2019 13:40

  • 8219
  • 0
Регистрираха нов случай на африканска чума по свинете
© Pixabay

Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при дива свиня - открита в землището на гр.Перущица, в област Пловдив. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров веднага след проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия.

Той каза, че на 10 август е намерен труп на умряло диво прасе, което е дало положителен резултат за вируса на АЧС. Издадена е заповед от БАБХ, за обявяване на първично възникнал случай на болестта в гр.Перущица. Във връзка с това е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, на площ от 200 квадратни километра, в землищата на ловно-стопанските райони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претърсване на района за умрели диви прасета. В обявените зони са забранени ловът и дърводобивът, посочи още Мирослав Димитров.

На заседанието на епизоотичната комисия днес е взето решение, като е даден седемдневен срок за транспортиране на добитата дървесина от инфектирания район. Това трябва да стане при стриктно спазване на мерките за биосигурност /дезинфекция на превозните средства, облекло и обувки на шофьорите с препарат унищожаващ вируса на АЧС/, каза д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел "Контрол на храните" към пловдивската дирекция на БАБХ.
До момента в Пловдивска област са проверени 51 населени места, от общо 74, попадащи в двадест километровите зони. Проверени са 1092 обекта, доброволно заклани са 2184 прасета от типа "заден двор", незаколените животни са 73, и са издадени 29 предписания за доброволното им заколване. До края на седмицата ще бъдат проверени и останалите 23 населени места в областта, каза още д-р Чавдаров.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
8219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини