Пожарът между хасковските селата тръгнал от нерегламентирано сметище

39-годишен мъж е заподозрян за пожара край трите хасковски села Любеново, Родопи и Брягово. 

„Абсолютно безотговорно поведение на хората – местен човек отива, оставя си отпадъците в покрайнините на селото, запалва ги и ги оставя да горят – това се случи няколко пъти вчера. Така и в Сакар планина – стана пожар вчера, при пристигането на колеги да гасят, виждат трактори, които бягат от мястото на пожара – чистили са пасища. Значи, не знам тия хора с пасищата как не разбраха, че висока температура и силен вятър е изключително опасна комбинация”, каза директорът на пожарната в Хасково Николай Вълчев.

Цяла нощ са продължили действията на огнеборците по локализирането на огъня. Към този момент на терен остават на място 100 пожарникари, военнослужещи, горски служители, които ще извършват контрол по периметъра на пожара, който вече е потушен.

От прокуратурата съобщиха, че до момента е установено, че първоначално огънят е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на село Брягово, където в издълбана яма били запалени дрехи, изхвърлени от 39-годишния А.Н. Впоследствие пламъците били угасени от близък на А.Н., но сметищните отпадъци продължили да тлеят и от вятъра пожарът се е разраснал към село Любеново и Родопи.

Евентуалният извършител е настанен в болнично заведение за изследване на здравословното му състояние. Той не е осъждан и не е криминално проявен.

Пожарът обхвана 8 000 декара площ, като унищожи близо 4 хиляди декара гора. Предстои да бъде извършен оглед, както и да бъдат назначени пожаро-техническа и оценъчна експертизи. Няма опасност за жителите и къщите в трите села, покрай които се е разпространил пожара.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет