Експерт показа как може крадец да проникне с обикновена отвертка през подсилена дограма

От СДВР отчитат по-малко кражби в столицата през лятото на 2019 г. в сравнение с миналата година. Въпреки това не бива да подценяваме изобретателността на апашите.

В ефира на БТВ беше направена демонстрация как за няколко секунди само с помощта на отвертка, може да се преодолее дограмата ни. Подсилването на външната врата и частната охрана са сред най-препоръчваните съвети, оказва се обаче, че това не е достатъчно. Често крадците влизат през прозорците.

Експертът Явор Василев показа нагледно как може да се проникне с обикновена отвертка, дори и през подсилена дограма.

Оказва се, че броят на задържаните за домашни обири е по-голям. На първо място крадците посягат към пари и скъпоценности. Следва битовата техника – телевизори, таблите, фотоапарати, аудиотехника.

Най-често те влизат с взлом с професионално изработени инструменти като шперцове, по-рядко предпочитат да разбият вратата или ключалката. Не са редки случаите, в които, улеснени от нашата разсеяност, те влизат през отворени балконски врати или прозорци.

„В зависимост от информацията, която са получили лицата от криминалния контингент, че се държат големи суми пари или ценности – те се самоорганизират каква брава трябва да се отключи, дали има огнеопорна каса в жилището и как тя да бъде отключена“, коментира Марио Киричков, оперативен работник в сектор „Кражби” към СДВР.

Той допълни, че крадците нахлуват в домовете на хората най-често, след като счупят патронника на бравата със специализиран инструмент. Случаите, в които влизат с груба сила или отключване са доста по-малко.

„Това са лица от специализиран криминален контингент. Често получават информация от някой близък, от обкръжението на обекта, който е набелязан за кражба. Другият вариант е на случаен принцип – взимат каквото намерят”, заяви Марио Киричков и допълни, че едно жилище се наблюдава около четири дни преди да бъде атакувано.

Служителят на МВР уточни, че кражбите се извършват най-често в часовия диапазон между 8:00 ч. и 11:00 ч.

Коментари

 1. 2019.08.15 | 10:25

  Фирмата е GU, поне така е изписано на стикера на прозореца. Една от най-добрите в бранша. Отваря се прозореца със стандартен, а не с противозломен обков. Следващият е със специалният - противозломен.Поредната ,,,сензацийка" ....важното е да набираме посещения на страницата.

 2. 2019.08.14 | 10:41

  Учете ги,учете ги....

 3. 2019.08.14 | 10:36

  Поне казаха ли коя е фирмата която прави този обков.

 4. 2019.08.14 | 10:29

  Браво, показахте и на тези, които не знаеха как се отваря. Моля МВР да се само-сезира.

 5. 2019.08.14 | 10:27

  Прозореца беше отворен, защо не показа как се отваря с отертка като е затворен този "експерт"?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет