СДВР: Задържани са двама извършители на кражба на 26 картини, третият се издирва

Задържани са двама извършители на кражба на 26 картини, пари и ценни накити. Това обяви на брифинг пред медиите директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев във връзка с криминален случай, в който бе ограбен и пребит 80-годишен мъж, предаде репортер на Novini.bg.

,,На 25 юни на телефон 112 е получен сигнал за грабеж на картини, произведения на изкуството, в центъра на София, който е подаден от дъщерята на пострадалия. Тя заявява, че не е успяла да осъществи контакт са баща си, поискала е съдействие на ключар и вътре е намерила баща си и леля си в безпомощно състояние. От апартамента липсват 26 картини на художничката Анна Хен Йосифова, 2350 лв. и ценни накити'', разкри Хаджиев.

,,Насочихме се към трима извършители. 25 от картините са открити на по-късен етап на три различни места, последната се реставрира. Единият от извършителите е задържан на адреса, другите двама бяха обявени за издирване. Единият от тях признава за извършеното престъпления. Вчера в СДВР се яви и друг от извършителите заедно с адвокат. Открити са и другите вещи, не само картините'', обясни ст. комисар Хаджиев и посочи, че продължава издирването и на другия участник.

,,Извършителите са влезли в жилището на пострадалия, като са се представили за служители на столичния инспекторат и са спечелили доверието му. Той е бил вързан в банята и два дни по-късно там го намират близките му. Пострадалият е в добро състояние'',обясни Хаджиев.

Той посочи, че за директното участие в кражбата на антиквари към момента няма данни.

,,Част от картините са намерени в два антиквариата в центъра на София. 12 картини са продадени за около 400 лв. на първия прекупвач, след това са препродадени за 7000 лв. Няма данни някой да е поръчал да бъдат откраднати. Но цената на една картина на този художник за акварел е 1000 лв., а за маслени – около 3000 лева'', заяви директорът на СДВР.

Той уточни, че и двамата задържани извършители са с множество криминални регистрации за грабежи, кражби и др.

,,От събраните в момента доказателства е видно, че самото деяние е доста жестоко извършено - с побой и привеждане в безпомощно състояние на пострадалото лице'', разясни и административният ръководител на Районна прокуратура-София Радослав Димов .

Той обяви, че откраднатите вещи вече са открити, а заподозрените са задържани за 72 часа.

,,Има достатъчно събрани доказателства и е повдигнато обвинение за грабеж, извършен при условия на съучастие'', обясни Димов.

Коментари

  1. 2019.06.28 | 17:06

    Едно нещо звучи някак абсурдно във всички новини с подобен характер - извършителите са с множество криминални регистрации за грабежи, кражби и др. Какво се получава - обществото плаща и отглежда тия уроди, които не правят нищо полезно за общността, а продължават да крадат, бият и убиват. Бах нещастната държава е това БГ - който и да ми се пъчи, как преборва престъпността с %-ти - да знае, че е некадърник, след като допуска това.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Криминално

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет