Експерти с коментар за задържания за подготовка на атентат 16-годишен пловдивски ученик

  • 10 юни 2019 08:17

  • 1193
  • 4
Експерти с коментар за задържания за подготовка на атентат 16-годишен пловдивски ученик
© Нова телевизия

Пропусната е възможност да се работи с ДАНС по случая с 16-годишното момче вербувано от "Ислямска държава". Това заяви експертът по сигурността Тихомир Стойчев по повод задържания за подготовка на атентат 16-годишен пловдивски ученик в сутрешния блок на Нова телевизия.

"Не знаем детето как ще се самоиндетифицира в бъдеще. Дали няма да се почуства предаден от родителите си. Масово децата стоят в интернет и по време на часовете в училище. Не можем да ги защитим от това пространство. Радикализацията ще продължи и на други фронтове, не само от ИД, но и дори и от християнски групировки. Доколкото разбираме бащата на 16-годишния сам му е дал книга за “Ислямска държава”. При такива материали трябва да има разясняване", каза още той.

"Нямаме подходяща семейна среда в България. Интернет не може да е изцяло защитено пространство. Моделът на вербовка от ИД е същият като на педофилите", коментира още по темата координаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов.

"След като от дадена групировка те намерят в социалните мрежи, те те прехвърлят на анонимизиращи чат канали като “Телеграм”, допълни той.

“Медийната грамотност е много важна. Как така хора с образование вярват, че Земята е плоска. Образователната система е грешна. Така хората могат да бъдат лесно зомбирани”, завърши Апостолов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1193 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ангел

2019.06.10 | 12:39

4

Г-н Стойчев се изказва напълно некомпетентно за действията на ДАНС. Много по-добре е да пресечеш престъпление на етап замисъл и начална подготовка, отколкото да чакаш един младеж на 16 години да тръгне да взривява, да го арестуваш и оставиш без бъдеще.

Нахалник

2019.06.10 | 09:57

3

данс спят. само връзкари, които и представа си нямат за света.

еврибари на магари

2019.06.10 | 09:51

2

Това е чуствителна материя ! Необходим е психотерапевт, който да обясни, че днешният юноша утре ще бъде глава на семейство и в тази връзка трябва да взима отговорни решения като такъв, а не да залита и да се влияе от тоя или оня !

Без коментар

2019.06.10 | 09:31

1

“бащата на 16-годишния сам му е дал книга за “Ислямска държава””

Добави коментар

Водещи новини