Рекорд! Спипаха 9-годишен крадец

  • 07 март 2012 16:49

  • 1019
  • 0
Рекорд! Спипаха 9-годишен крадец
©

Кражбите са най-разпространените престъпления сред варненските деца. Това заяви зам.-кметът на Варна и председател на общинската комисия срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни доц. д-р Христо Бозов, цитиран от в. Стандарт.

Той посочи статистиката, според която 60% от делата са за присвояване на имущество. На второ място с 10% са делата за нанасянето на телесна повреда, а третото с по 5% си делят хулиганските прояви, незаконното отнемане на превозни средства и делата, свързани с наркотици.

Най-малкият извършител, с когото са се занимавали експертите през 2011 г., е бил едва на 9 години. Той бил задържан заради кражба на мобилен телефон. 16 от децата пък са направили повторни престъпления.

В изпълнение на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, местните комисии във Варна са образували общо 158 възпитателни дела срещу 177 деца. 128 от хлапетата са непълнолетни, а 49 – малолетни. Общо 235 са проявили агресия и и отклоняващо се от нормите поведение. Най-прилаганата и най-резултатна възпитателна мярка е налагането на надзор над детето от обществен възпитател в рамките на 1 година.

В началото на тази година с такъв надзор са 122 деца, извършили противообществени прояви. Друга много използвана мярка е задължителното посещение в центровете и кабинетите за социална превенция. Освен на деца, възпитателни мерки са наложени и на 12 от техните родители. Петима са получили предупреждения, други петима са били извикани на консултации, а двама отнесли глоба до 100 лв. за липсата на необходимия по-строг контрол над децата, които са извършили престъпления.

Последвайте канала на

Novini.bg
1019 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини