Доцент от БАН: В Магурата не се пише по рисунките от вчера

  • 17 май 2019 08:08

  • 489
  • 0
Доцент от БАН: В Магурата не се пише по рисунките от вчера
© Фейсбук

Вандали надраскаха пещерата Магурата. Неизвестни посетители са писали върху стената, на която има рисунки на близо 7 хиляди години.

Но това не са първите надписи по рисунки в Магурата, каза пред камерата на БТВ доц. Стефан Александров, зам.-директор на Археологически институт с музей - БАН. Той обясни, че и през 1-2 век също е имало писане по рисунките. Пещерата тогава се свързва със Светилище на Диана. „По-късно през 17 век има няколко надписа спомени, които са средновековни, християнски. Но сегашните надписи не са свързани с такива култови поменални действия”, добави още той.

Директорът на Регионалния исторически музей Фионера Филипова пък обясни, че в последните 5 години са се направили много неща в посока на реставрация и поддръжка на пещерата за нейното подготвяне за кандидатстване за ЮНЕСКО. „Изготвя се и проект, който не е приключил, за реставрация на рисунките в пещерата. Това са предреставрационни анализи, които се правят за скалните рисунки, за да може да се пристъпи към реставрацията”, добави тя.

Не може да се докаже кой е сегашният извършител на вандалската проява в пещерата, тъй като в нея няма камери. Междувременно надписът е заличен в опит да бъдат премахнати последствията от хулиганската проява.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
489 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини