Жертвите на трудова експлоатация от България растат

  • 27 март 2019 13:47

  • 751
  • 0
Жертвите на трудова експлоатация от България растат
© Pixabay

Жертвите на трудова експлоатация от България растат. Към 2018 година от общо 443 потърпевши от трафик на хора, 59 са жертвите с цел трудова експлоатация. Това съобщи секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора /НКБТХ/ Камелия Димитрова, която обяви началото на ежегодната Национална кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация на пресконференция в пресклуба на БТА.

Кампанията се осъществява от Националната комисия, съвместно с десетте местни комисии в страната, с подкрепата на ГИТ и Агенцията по заетостта. От 59-те жертви на трафик с цел трудова експлоатация, 47 са мъже и 12 са жени. През 2017 г. са регистрирани 17 случая, а през 2018 година над тридесет, каза Димитрова. Това е съдебната статистика - идентифицираните жертви в досъдебни производства. Тенденцията както на национално, така и на европейско ниво сочи ръст, коментира експертът.

Трафикът на хора засяга всяка една държава, не само България. Само в рамките на ЕС произходът на жертвите е от 137 различни държави. Наскоро комисарят по вътрешна ред и сигурност представи обобщеният доклад за ЕС, според който в периода 2015 - 2016 година в ЕС са регистрирани 20 хиляди и 532 жертви на трафик, посочи Димитрова.

Продължава да преобладава трафикът с цел сексуална експлоатация - 56 на сто от регистрираните случаи, но силна позиция заема и трафикът с цел трудова експлоатация - 26 процента от регистрираните случаи. Останалите 18 процента са трафик с цел принудителна просия, органи и др.

Камелия Димитрова обобщи, че има устойчива тенденция както в България, така и в цяла Европа за повишен брой на идентифицирани жертви на трафик с цел трудова експлоатация. Трафикът с цел трудова експлоатация засяга най-вече мъжете - 80 процента от жертвите. В специфични сектори като обслужване в домакинството, жертвите са и жени.

Началото на кампанията се дава преди летния сезон, характерен с бум на временна заетост и когато има най-много рискове за трафик в определени сектори като селско и горско стопанство, промишлено производство, ресторантьорство. Кампанията тази година е с фокус безопасен Интернет, безопасно ползване на социалните мрежи и сайтовете за запознанства. Насочена е към уязвимите групи - безработни, хора с ниски доходи от регионите с висока безработица и ниско заплащане.

За да има трафик, трябва да има незаконно транспортиране на хора, укриване с цел те да бъдат експлоатирани. Отнемат се документи за самоличност, телефони на жертвите, за да се ограничава свободата им, обясни Димитрова. Основни дестинации на трафика са Испания, Чехия, Холандия, Великобритания, Белгия и други държави на ЕС, посочи тя.

Използването на интернет, и в частност на социалните мрежи, като единствен начин за контакт, отказ от лични срещи или определяне на такива на публични места вместо в офис, от страна на предлагащите работа, са сигнали за евентуална измама, предупреждават от ГИТ в прессъобщение от днес.

Отказът за сключване на договор или предлагането на договор на език, който не се разбира от хората също предполага риск от измама. Подобна опасност има и когато предприятие, неизвършващо никаква дейност в България, сключва договори с работници с обещанието след това да ги командирова веднага зад граница.

Ако предлагащите работа задържат личните документи на хората, това може да бъде сигнал за попадане в схема за трафик на хора с цел трудова експлоатация, предупреждават от ГИТ. 

Последвайте канала на

БТА
751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини