Нагли обирджии атакуват църкви в София

  • 11 март 2019 09:52

  • 396
  • 1
Нагли обирджии атакуват църкви в София
© Pixabay

Серия от обири в столични храмове. Всички те са извършени с еднакъв почерк и в рамките само на няколко дни. От началото на 2019 година са били ударени най-малко осем църкви. Престъпниците действат идентично. Нахлуват в църквата и за минути задигат каквото им се изпречи пред очите - от кутии с дарения, метални свещници... до прибори за извършване на църковни служби, дори свещените книги.

Репортер на Bulgaria ON AIR посети храма "Свети Николай Мириклийски - Чудотворец" в столичния район "Връбница", който от началото на годината е бил обиран два пъти. Първият грабеж е станал в края на месец януари, а вторият - на Националния ни празник 3-ти март.

,,От нашата църква бяха откраднати единствено пари. Други вещи не липсват. Иззетите суми не са ясни, но те служат за месечната издръжка на храма - покриване на сметки и т.н. Миналата година през юни бяха задигнати дори дарителски каси за онкоболни'', разказа отец Методий Корчев.

,,Тези хора нямат страх от нищо. Нямат вяра. Дори не мога да ги нарека хора, защото един истински човек не посяга на чуждото, а какво остава пък за онова, което е посветено на Бога. Все пак се надяваме да се вразумят и тези вандалски прояви да спрат'', допълни още той.

Юристът Николай Колев посочи, че във всяка столична църква, станала жертва на наглите обирджии, почеркът е един и същ. По думите му безспорно става въпрос за една и съща организирана група.

,,Не си обяснявам в какво състояние е изпаднало обществото ни, за да се случват подобни неща. Много от храмовете се издържат трудно - това са даренията, които всички ние, миряните, оставяме'', подчерта той.

Последвайте канала на

Владимир Василев
396 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.03.11 | 10:56

1

Грях им на душичката!

Добави коментар

Водещи новини