10 на ден се жалят от имотната мафия

  • 01 март 2019 06:16

  • 1145
  • 0
10 на ден се жалят от имотната мафия
© pixabay

По десет жалби на ден срещу имотната мафия постъпват при разследващите в цялата страна. Това показва справка при нотариусите и МВР, направена от „Монитор“.

Първите подавали сигнали към вътрешното ведомство, а другите ловили мошениците. Най-честите опити за измами ставали с фалшиви лични карти и с менте завещания. В момента, в който нотариусите виждали нещо нередно, веднага подавали сигнал до правоохранителните органи. Само за две години подадените оплаквания към МВР и прокуратурата били над 7000. Това прави по поне 10 опита на ден за измами.

Само преди седмица прокуратурата и СДВР разбиха банда, в която участвал бивш нотариус, наказван над 10 пъти. Той, както и още трима членове от бандата, се сдобиха с обвинения за измами заради опити да отмъкнат апартаменти на възрастни и психически нестабилни хора. Според данните на разследващите, само за последната година бандата е направила опит да задигне 23 жилища.

В същото време сигнали за подобни измами постъпват и в държавните психиатрични болници. Там всеки месец постъпва по един пациент с психично-социални проблеми – заболяване и същевременно останал без жилище заради имотна измама или защото близките са злоупотребили и са отдали апартаментите и къщите им под наем без тяхно съгласие. Това съобщи за медията д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатричната болница „Св. Иван Рилски“ в Курило.

Роднините се възползват от състоянието им, докато са техни попечители, обясни лекарката и допълни, че на практика тези хора остават с години в лечебното заведение, защото няма къде да живеят, ако ги изпишат. Към момента в психиатрията в Курило живеят 12 човека, които са станали жертва на имотни измами. Последният случай е на жена, останала без подслон преди три години. Най-старата жертва на измамници живее в Курило повече от десет години. По правило всички тези хора са поставени под запрещение. Въпреки това измамниците са успели да се възползват от състоянието им и да ги накарат да подпишат документите за продажба.

Към момента болните с ограничени граждански права в страната са 7000. Като най-фрапантен случай д-р Цветеслава Гълъбова посочи случая на 32-годишна жена, настанена в психиатрията по чл. 89, буква Б от Наказателния кодекс. Той се отнася до хора, извършили противозаконни деяния в състояние на невменяемост. Точно в такова състояние тя е убила майка си. Единственият човек от семейството е родната й сестра.

„Първоначално тя се държеше прилично, правеше се на загрижена, идваше на свиждане до момента, в който самата пациентка сподели с нас, че сестра й говори за някакво подписване“, разказа д-р Гълъбова. Лекуващата лекарка ѝ обяснила, че докато е в болницата не носи отговорност с подписа си и не бива да подписва нищо. За да отбие настояванията на сестра си, пациентката ѝ заявява, че не може да подписва документи, докато е в психиатрията. Тогава роднината се появява плачеща и настоява да пуснат болната за два дни, тъй като е починал любимият им дядо. Лекарите пуснали пациентката, но задържали личната ѝ карта. Това обаче не попречило на сестрата. Тя завела болната си сестра в полицията и ѝ издала нов документ по бързата процедура, като обяснила, че предишният е загубен. Веднага след това двете отиват при нотариус, където тя подписва предварителен договор за продажба на жилището и генерално пълномощно в полза на сестра ѝ. Скоро след това сделката е осъществена.

„Още щом тя ни върна болната и разбрах къде са я водили, сигнализирахме прокуратурата и редица институции. От кадастъра и данъчните служби ни отговориха, че такова лице се е явило и с пълномощно е реализирало сделката“, обясни д-р Гълъбова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1145 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини