За 5 години 15 души са ударени от ток с високо напрежение по гари, депа и жп линии

  • 01 февруари 2019 15:23

  • 432
  • 1
За 5 години 15 души са ударени от ток с високо напрежение по гари, депа и жп линии
© Булфото (архив)

От началото на 2014 до края на 2018 година е имало 15 случая на поразяване на хора с ток високо напрежение по гари, депа и жп линии, като 13 от тях са деца.

Това съобщи в Народното събрание Росен ЖелязковРосен ЖелязковРосен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Той е магистър по право от Софийския университет „Свети, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той отговори на въпрос на народните представители Теодора Халачева и Михаил Христов относно инцидентите и нещастните случаи на обгаряне на железопътни гари в страната. На територията на НКЖИ са се случили девет инцидента, останалите са в експлоатационни поделения на БДЖ - три в депо "Надежда", един в депо "Варна" и два случая в гара "Подуене - разпределителна". Инцидентите са поради нерегламентирано качване на влакови композиции. За предотвратяване на подобни събития НКЖИ ограничава достъпа до опасната двуметрова зона около кабелите, по които минава ток с 25 киловолта напрежение. Част от контактната мрежа се демонтира, друга част се изолира и заземява, много от коловозите са освободени от трайно намиращи се там вагони, посочи министърът.

На гара "Подуене - разпределителна" през 2016 година са изградени бетонна стена и метална ограда, в частта около пешеходния преход на гарата, с цел намаляване на достъпа на хора до контактната мрежа на железниците. След тези мерки на гарата не е имало подобни произшествия, каза Желязков.

От края на 2015 година НКЖИ се включи в мащабна образователна кампания за разясняване на опасностите от модата да се прави селфи на гари и влакови композиции, допълни транспортният министър.

Последвайте канала на

БТА
432 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.01 | 16:18

1

От тези 15 колко са беряли джилезо?

Добави коментар

Водещи новини