Разкриха телефонна измама за над 100 000 лв., продължила почти цял месец

  • 31 януари 2019 12:54

  • 3714
  • 0
Разкриха телефонна измама за над 100 000 лв., продължила почти цял месец
© Пресцентър МВР

Служители на сектор „Измами“, ГДНП и СДВР са разкрили телефонна измама, осъществявана почти цял месец. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Жертвата е 71-годишен мъж от столицата, който в периода от 8 до 10 януари предал на измамници сумата от над 100 000 лева. Парите той оставял в района на Транспортна болница. На 23 януари сценарият продължил - измамниците го убедили да продаде недвижим имот, и след това да им предаде парите от продажбата, като сделката е трябвало да се осъществи на 30 януари. При проведена на 30 януари операция от служители на сектор „Измами“, ГДНП и СДВР, са задържани двама куриери – мъж на 61 години, с криминалистически регистрации за престъпление по чл. 209 от НК и дъщеря му, на 33 години. При проведени процесуално-следствени действия са намерени и иззети парите, предмет на престъпното посегателство, мобилни телефони и СИМ-карти, които имат отношение към престъпната им дейност. Двамата куриери са задържани, образувано е досъдебно производство. Работата продължава под надзора на Прокуратурата.

При друга специализирана полицейска операция, проведена на 28 януари от служители на ГДНП и Седмо РУ-СДВР е разкрита друга телефонна измама спрямо възрастна жена от София. Непосредствено след вземането на 1 400 лв. е задържан мъж на 30 години - куриер. При проведените процесуално-следствени действия са намерени и иззети инкриминираната сума, както и вещи и предмети, които имат отношение към осъществяваната от мъжа криминална дейност. Установено, че той е действал в условията на продължавано престъпление, като е съпричастен и към измама, извършена на 9 август 2018 г. в София за сумата от 4 000 лева. Събрани са данни и се изяснява съпричастността му към други телефонни измами, извършени в периода от месец август 2018 г. до месец януари 2019 г. Материалите са докладвани на прокуратурата, работата продължава под наблюдението на държавното обвинение.

Десислава Станева
3714 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини