Бум на случаите на жестокост към животни между Коледа и Нова година

  • 03 януари 2019 10:55

  • 813
  • 0
Бум на случаите на жестокост към животни между Коледа и Нова година
© pixabay

Повече случаи на жестокост спрямо животни у нас са регистрирани между Коледа и Нова година, обявиха от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

В повечето случаи агресията е насочена към домашни и бездомни кучета и котки, като най-често те стават жертва на стрелба с огнестрелно оръжие или на отравяне.

Един от най-фрапиращите случаи на жестокост спрямо животни по празниците, за които в „Четири лапи“ е получен сигнал, е за кучето Мими, което на 23 декември е било простреляно от упор в главата в Северния парк в София. Подобен случай на простреляно в главата от ловджии куче в столичния квартал Бухово в навечерието на Нова година предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи.

Продължават и отравянията на домашни и бездомни животни в паркове и градинки в Пазарджик, като през последната седмица има нови две отровени кучета, а от края на ноември миналата година общият брой на пострадали четириноги надхвърля 15, като до момента извършителят все още не е открит.

Край Крумовград пък ловци, природозащитници и полиция издирват отровител, заложил примамки срещу диви животни, в резултат на което има загинали както диви хищници, така и ловджийски кучета. От „Четири лапи“ съветват при всеки случай на насилие над животно да бъде подаван сигнал за извършено престъпление на тел. 112, а в случай, че диспечерите откажат съдействие – и до дежурен районен прокурор.

От организацията настояват да бъде въведен по-стриктен контрол за притежаването на ловно оръжие и разпространяването на отровни вещества.

Мая Йорданова
813 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини