Как да опазим дома си от крадци по празниците

  • 17 декември 2018 10:51

  • 798
  • 0
Как да опазим дома си от крадци по празниците
©

Заради предстоящите празници криминалисти съветват хората да бъдат внимателни, когато оставят жилищата си без надзор или тръгват на път. Всяка година от СДВР предприемат засилени мерки по линия на домовите кражби през декември.

Марио Кидичков от сектор „Кражби“ в Столичната полиция поясни пред БНР: „Винаги даваме съвети към хората в големите градове какво да правят и какво да не правят, за да не станат обект на кражба. Част от хората напускат жилищата си, оставят ги свободни, докато ги няма по празниците – всичките тези движения на гражданите извън жилищата им активизират криминалния контингент по тази линия“.

„Входната врата на жилището да бъде с повече от един заключващ механизъм от различен тип, да не се оставя отключена вратата на жилището дори да сме вътре. Не трябва да афишираме на всеослушание, че ще напускаме жилището. Практиката показва, че на опитен крадец между две и десет минути му отнема, за да може да отвори един заключващ механизъм. Разбира се, това е свързано с предварителна подготовка. Повече се извършват кражби на пари и ценности. Затова моят съвет към гражданите е - не дръжте в жилището си големи суми пари или ценности“, каза Марио Кидичков.

„Прозорците на по-ниските етажи в жилищните блокове, когато проветряваме, не трябва да оставяме без надзор отворените прозорци, дори и в зимния период, защото тогава нашата бдителност е намалена. Има такъв тип криминален контингент, които успяват да се покатерят дори до втория, третия етаж на жилищен блок“, допълни той и посъветва още: „Също така, колкото са полезни социалните мрежи, колкото и да искаме да се похвалим, че сме пътували донякъде - личното ми мнение, е, че не би следвало да го правим. С оглед на това, че е възможно лицата от криминалния контингент също да разберат, че ни няма“. 

„Има го като опция, въпреки че не е масова, защото там повечето не си оставяме адресите, но се случва познат на познатия да е приятел с някой, да добие информация, че в това жилище живеят хора благосъстоятелни и че няма да бъдат в жилището си“, каза Кидичков по отношение на това дали социалните мрежи допълнително не насочват крадците.

И уточни още какво най-често се краде от жилищата - “забелязваме, че вече на първо четене е едрата черна техника. Този тип кражби намаляват. Повече се извършват кражби на пари и ценности. Затова моят съвет към гражданите е: не дръжте в жилището си големи суми пари“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини