ГДБОП и Специализираната прокуратура иззеха огромно количество оръжие (снимки+видео)

  • 05 декември 2018 10:00

  • 9798
  • 16
ГДБОП и Специализираната прокуратура иззеха огромно количество оръжие (снимки+видео)
© Novini.bg

Огромно количество оръжие беше иззето при специализирана полицейска операция. Това стана ясно по време на брифинг в сградата на ГДБОП по повод поредната успешна съвместна операция на службата и Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност.

Открити са картечници, автомати, пистолети и части и патрони. Има и задържани лица. Някои от автоматите са открити в столичния квартал "Редута". При операцията са открити и взривни материали.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това е голям удар срещу организираната престъпност. От думите му стана ясно, че са иззети 82 автомата.

В брифинга участват заместник главния прокурор Иван Гешев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и прокурор Евгения Станкова.

 

"Това, което виждате онагледява защо точката "Организирана престъпност" се счита за закрита по механизма за сътрудничество. Съществени проблеми за организираната престъпност в България няма, или ако има, те не са по-съществени, отколкото в другите европейски държави. Трябва да уважаваме труда на тези хора, които дават приноса си в затварянето на тази глава от доклада на ЕС за борбата с престъпността", заяви Иван Гешев.

Той сравни случая сега с този отпреди три години с иззетите 50 оръжия тип "Узи". "Колегите от ГДБОП продължиха да работят по случая. Миналата седмица колегите са влезли в гараж в София. Беше намерен и черен барут в количество, което би разрушило цял блок. Част от автоматите се водят обезопасени. Към всеки автомат има торбичка с части, които да го направят действащ. Собственикът на склада е задържан, каза Иван Гешев.

Вчера беше проведена и друга операция на ГДБОП. При нея бяха открити оръжия, изнесени от завода в Казанлък.

Прокурор Евгения Станкова добави, че лицето е задържано на излизане от подземен гараж. Извършени са претърсвания и изземвания. Цяла нощ на територията на гаража разследващите са работили. Този човек е създавал опасност за хората, живеещи в близост до този склад. По оперативна информация от септември 2011 година е налице организирана престъпна група, занимаваща се с търговия и съхранение на огнестрелно оръжие. Претърсени са 9 адреса. В рамките на сделката вчера са намерени автомати и пистолети. Общо 17 автомата "Калашников", 12 пистолета и цеви са иззети по вчерашната акция".

Ивайло Спиридонов подчерта, че тези успешни операции е удар по контратероризма, тъй като целта е била продажбата им за страни в Европа. "Нашата задача е да полагаме усилия такива оръжия да не достигат до Централна Европа". Той изброи какво точно оръжие е иззето. Работата по реализацията продължава и в момента. Паралелно с този случай е разбита и група, занимавала се с изработването на фалшиви документи за самоличност. Двата случая са свързани. Задържани са 5 лица, като трима са чужди граждани. Намерена е и печатницата, където са се печатали документите. Компилацията от група, която се занимава с огнестрелни оръжия и друга, занимавала се с фалшифицирани документи е имала един търговски директор, който е пласирал стоката.

Това са денонощно усилия и аз благодаря на колегите за това, отбеляза Спиридонов.

Зам.-главният прокурор изрази задоволство от факта, че с акцията не е било допуснато пласирането на оръжията.

 

Novini.bg
9798 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
ехо, редакторите

2018.12.05 | 14:03

16

поправете си ТЕКСТА: случаят НЕ Е УДАР ПО КОНТРАТЕРОРИЗМА, както сте го написали, а е удар на контратероризма срещу престъпността в българия.

контраразузнавач от второ главно...

e

2018.12.05 | 13:39

15

Това е гледка от Мексико или Колумбия, най-често срещана в южна америка. Това, че е позволено да се сдобият с такива оръжия показва колко е зле бозбата с мафията. Това, че са ги хванали е "след дъжд качулка". Щом мафията е позволила да хванат това количество значи разполага с десеторно повече.

2018.12.05 | 13:00

14

Всички срeдства за бoрба със сeдeсарската прeстъпна власт са oправдани, включитeлно и въоръжeно въстаниe.

СДС е мафия, Ос-тав-ка!

2018.12.05 | 12:56

13

Ето как ни управлява седесарската мафия - частна, добре въоръжена армия, групи за убийства на политически или бизнес-опоненти, групи за уличен побой - примерно на майки с увредени деца, начело стои мръсникът Цветанов и издава заповедите.

2018.12.05 | 12:41

12

партизан за бой се стяга

2018.12.05 | 12:21

8

Комунетата се готвят за революция. Като не могат да вземат властта с избори ще я взимат както единствено могат- с кръв....

смешници

2018.12.05 | 12:32

11

Да то и вие я взехе с избори само дето в Костинброд ви намериха бюлетините.

Анонимен

2018.12.05 | 12:28

10

СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ !

2018.12.05 | 12:22

9

Един призрак броди из България,призрака на комунизЪма.

данъкоплатец

2018.12.05 | 11:36

6

Абе,усетиха се, че вместо с павета,могат да бъдат замеряни с гранати и корушуми, и Ушевите,и "Шпиц-командата" взеха,че се поразшетаха.
Бас държа,че с някои от намерените оръжия са разстреляни някои от съдружниците на отец Тиквоний,през онова славно време,когато Ушев беше министър и когато през ден имаше убийства,а 99 процента от тях не бяха разкрити.

2018.12.05 | 11:59

7

та замеря с един у й да те замеря комунистически трол долен! отрепка

опорна то4ка

2018.12.05 | 10:47

2

Да се внушава: " Институциите не работят"!! Работете тролчета изроди мои - Балъци бол !

асд

2018.12.05 | 11:20

5

Абе годишно през Блъгария минават тонове оръжия, наркотици и трафик на хора те хванат 0.0001 % от тях и викат работело се.
Я вземи се скрии и ти и тия работещите.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини