За 10 месеца има 12 ПТП с каруци в Пловдивско

  • 01 ноември 2018 11:48

  • 551
  • 0
За 10 месеца има 12 ПТП с каруци в Пловдивско
© Булфото (архив)

От началото на годината до 31 октомври на територията на Областната дирекция на МВР са регистрирани общо 12 пътнотранспортни произшествия с участието на каруци. Това съобщи Радио „Фокус” - Пловдив, цитирайки говорителят на ОДМВР Анелия Влахкинова.

8 от произшествията са с материални щети, а в 4 от случаите има пострадал. На 15 водачи на такива превозни средства са съставени актове за различни нарушения по Закона за движение по пътищата. Размерът на глобите е от 20 до 50 лева. „На територията на Областната дирекция няма регистрирани нарушения, свързани със състезания с каруци”, каза още Влахкинова.
Законът за движение по пътищата изисква през тъмната част на денонощието водачът на каруца да бъде със светлоотразителна жилетка, а каруцата да е оборудвана със светлоотразителни елементи и да има светещо тяло отзад. „Регистрацията на каруци се осъществява от съответното кметство по местоживеене. Не всички обаче се регистрират”, каза още Влахкинова.
Съгласно чл. 147 ал. 1 от Закона за движение по пътищата пътните превозни средства, теглени с животинска тяга, не подлежат на задължителен периодичен преглед за проверка на техническата им изправност. „Такива прегледи обаче трябва да се извършват периодично от съответните общини, където са регистрирани каруците“, каза Влахкинова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини