Финансовият министър на Турция представи програма за борба с инфлацията

  • 09 октомври 2018 17:01

  • 42376
  • 2
Финансовият министър на Турция представи програма за борба с инфлацията
© Pixabay

Турският министър на финансите Берат Албайрак представи днес програма за всеобхватна борба с инфлацията, съобщава Анадолската агенция. 

Мерките за борба с инфлацията бяха представени, след като данни на Турския статистически институт показаха, че годишната инфлация е скочила до близо 25 процента през септември на фона на 17,90 процента през август. Повишаването на инфлацията през септември до 24,52 на сто на годишна база достигна до най-високото си ниво от края на 2003 г. Албайрак, който представи програмата пред министри и представители на деловите среди в Истанбул, заяви, че с мерките ще се повиши доверието на инвеститорите.

Албайрак посочи, че съгласно програмата няма да има повишения на цените на електричеството и природния газ до края на годината и правителството ще окаже подкрепа на предприятията, за да се преодотвратят съкращения на работници.

Нашите банки ще намалят с 10 процента лихвите по заеми с висока лихва, предоставени след 1 август, съобщи министърът. Фирмите, участващи в програмата за борба с инфлацията, ще прилагат най-малко 10-процентно намаление на цените до края на тази година, отбеляза още министърът.

Компаниите, които се опитват да увеличат печалбите си в сегашната обстановка, ще предизвикат по-големи загуби в близко бъдеще, предупреди министърът. От началото на годината турската лира загуби над 40 процента от стойността си спрямо долара главно заради дипломатическия скандал и търговски спор със САЩ.

Това доведе до редица икономически трудности в страната - нарастване на инфлацията, поскъпване на стоки и услуги. В новата икономическа програма на Турция, обявена миналия месец, страната си поставя за цел инфлацията от 20,8 процента за тази година, 15,9 процента за следващата година, 9,8 процента през 2020 г. и 6 процента през 2021 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
42376 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.09 | 17:32

2
ще напечатат още бележки без покритие...
kolxo

2018.10.09 | 17:17

1
Фесовете откриват математиката. Ще стиснат палци зад гърба и инфлацията ще изчезне.... А горе ги чакат девственици.....

Добави коментар

Водещи новини