Свободата на словото пречи на МВР в борбата с порното

  • 02 октомври 2018 06:16

  • 2861
  • 2
Свободата на словото пречи на МВР в борбата с порното
© Novini.bg

Новият вътрешен министър Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, намери оправдание за ширещата се порнография из медиите - на противодействието й пречела свободата на словото.

Очевидно е, че МВР изобщо не се интересува от предаванията с порнографско съдържание, които преливат от години по кабеларките.

По тозивъпрос министърът отговаря с писмен отговор на депутата от БСП Пенчо Милков. Какви действия предприема МВР, за да се прекрати разпространяването на порнографски материали, пита депутатът. Според него подобни материали се рекламират свободно "като част от телевизионни пакети, като печатни издания, разпространяват се, излъчват се".

Той подчертава, че е получавал въпроси от граждани какво се прави, за да се реши този проблем.

В отговор Маринов заявява, че няма как МВР да изземва или спира подобни материали, ако няма съдебно решение. Той се позовава на разпоредбата от Конституцията, в която е записано, че "печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат цензурата".

Диалогът между депутат и министър се върти около една разпоредба от НК, според която се наказва всеки, който "създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява" материали с порнографско съдържание.

Според Милков доставчици на медийни услуги и издатели на печатни издания не изпълняват нормативните изкисвания. "Не е ясно какъв контрол е упражнен от органите, призвани да не допускат извършването на тези деяния", пише във въпроса си той.

Министърът обаче отговаря с конституционния аргумент и се впуска в обяснения какво е свършило МВР по линия на борбата с детската порнография в интернет. В ГДБОП е създаден отдел срещу детската порнография. Наблюдават се постоянно мрежи, които се използват за размяна на подобни файлове, обработват се сигнали от социалните мрежи за появили се в интернет такива материали, пише в отговора. "Предприемат се действия по пресичане и документиране на дейността на лица, занимаващи се с разпространение на порнографски материали. През периода януари-август 2018 г. са регистрирани 45 престъпления. Образувани са 39 досъдебни производства. Проведени са 20 полицейски операции. Извършени са над 250 предварителни проверки по сигнали за разпространение на материали с детска порнография", посочва Маринов.

Другата прилагана мярка е блокиране на сайтове, в които може да се намери подобно съдържание. Това се прави през последните три години. Оттогава МВР работи заедно с Интерпол за "непрекъсната филтрация и блокиране", пише в отговора на министъра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2861 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.02 | 08:49

2
Костов и бандата му 30г. чистят МВР от ДС и го превърнаха в седесарски нужник.
Viagrata

2018.10.02 | 06:41

1
Svobodata Sancho ne e kato drugite neshta v toz Jivot

Добави коментар

Водещи новини