"Насиленият" Сашко играе с баща си, майка му не го поглежда

  • 16 февруари 2012 08:47

  • 4210
  • 1
"Насиленият" Сашко играе с баща си, майка му не го поглежда
©

Дали малкият Александър Тасев от Сандански е насилван от баща си, не може да каже и поредната експертиза, която бе представена наскоро в съда. Наблюденията на психиатър и двама психолози обаче показват някои любопитни неща - Сашко бил твърде привързан към баща си, а майка му не знаела как да общува с него. 24 часа предлага част от заключенията на експертите.

“15.08.2011 г. Среща на Костадин със сина му Александър в социалния дом, където сега е детето. Радва се, непрекъснато стои около него и се гушка. Бащата целува и гушка детето, внимателен и грижовен, то му отговаря.

15.12.2011 г. Среща с бащата и майката Христина. Детето се затичва към баща си, усмихнат, гушва се, води го към кабинета. Няма прояви на страх, гняв или дискомфорт. Александър му се хвали, като гордо показва кулата, която е направил.

Майката не поглежда и не приласкава детето. То стои около нея известно време, също не се доближава, поглежда я няколко пъти за кратко и отстрани, не й казва нищо. Христина през цялото време не вдига поглед от земята и не проявява интерес. Едва в края на срещата след много насърчаване Александър доближава Христина. Тя, без да става от стола, го прегръща неумело.

12.01.2012 г. Детето е доведено от социален работник. Бащата с готовност тръгва за срещата, докато майката настоява да пуши и се налага намесата на експертите.

Детето се затичва и се гушва в баща си. Зарадва се и на баба си. Христина седи в центъра на стаята, не поглежда към Александър и не посяга към него. Напрегната, позата й е свита, хапе си устните и чопли ноктите. При подканяне не реагира, а Костадин я оправдава, че е притеснителна.

На въпрос кой е дошъл Александър отговаря, без да се замисли: "Тате, баба." След няколко повторни запитвания добавя "мама", без да погледне към нея. Черпи с лакомства баба си, баща си, социалния работник, но не и майка си. Тогава бащата слага директно детето в скута на майката, а тя механично поставя ръце край тялото му, без да го прегърне и допре до себе си, не го обръща с лице към себе си, а и то не се обръща. Двамата стоят сковано в тази поза, докато Костадин ги заснема. След това детето веднага слиза.

Детето основно общува с баба си, по-рядко се обръща към бащата, не се доближава до майката. Заобикаля стола, внимава да не скъси дистанцията. Към края на срещата майката на няколко пъти го проследи за кратко с поглед, но без да промени изражението си и без да направи жест или да му каже дума. На въпрос на експертите: "Радваш ли се, че виждаш Алекс?", отговаря "малко" с равна, безизразна интонация.

Костадин гордо вдигна Александър на ръце и каза: "Виждате ли, целият бащичко. На мен прилича." На коментар, че е беличък като майка си, отговори: "Не, не, на мене е, акълия като тате си. На майка си само по характер - срамежлив е."

В края на срещата бащата вдигна детето към майката: "Цункай мама!" Александър я целуна по бузата, без тя да отговори. При тръгването майката първа излиза с усмивка, оживена. Бащата се задържа, сбогувайки се с Александър. Излизайки, е видимо разстроен и казва: "Всеки път, като трябва да си тръгвам без него, ей, ще гръмна!"

Както "24 часа" неведнъж писа, преди 2 г. малкият Сашко бе приет в “Пирогов” с разкъсвания на дебелото черво, ануса и пикочния мехур. Баща му бе арестуван с подозрения, че го е изнасилвал. След това Костадин Тасев бе обвинен в блудство - прониквал с пръст в ануса на детето.

Делото върви от една година в благоевградския окръжен съд. Назначени са десетки медицински експертизи с участието на най-добрите български лекари. Досега обаче няма единно становище дали състоянието на детето се дължи на някакво заболяване, или на физическо насилие.

Последната тройна експертиза бе представена от д.м.н. д-р Атанаска Аврамова, детски психиатър от Александровска болница, психолога Зоя Михайлова от Клиниката по детска психиатрия и гл. инспектор Мариана Зарова-Хан от Института по психология на МВР.

Вещите лица трябваше да отговорят дали има признаци в поведението на Сашко, които да сочат, че е бил жертва на насилие от баща си.

Експертите са провели три срещи със Сашко и родителите му и са разговаряли със служителите от социалния дом, в който е настанено детето.

При приемането му през март 2010 г. малкият казвал само отделни думи - "да", "не". С течение на времето Сашко започнал да съставя изречения, общувал нормално с другите деца, разпознавал цветове, обичал да слуша музика, гледал анимация, рисувал.

“Не се страхува от мъжете в дома, даже ги търсеше. Играе с кукли бебета, които къпе, но без нещо особено в поведението", обясняват служителите в дома пред вещите лица.

Последвайте канала на

Novini.bg
4210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
007

2014.03.04 | 23:07

1
Ами изглежда детето е насилвано от майката.

Добави коментар

Водещи новини