Пощаджия отмъкнал 137 000 лв от пенсиите на съселяни

  • 15 февруари 2012 10:45

  • 1124
  • 0
Пощаджия отмъкнал 137 000 лв от пенсиите на съселяни
©

Не ни интересува дали ще осъдят пощаджията! За нас е важно да ни върне парите", казват пенсионерите от петричкото село Яково. То е едно от най-отдалечените от общинския център, а през зимата е почти откъснато от света. Повечето от 80-те му жители са над 70 г., пише 24 часа.

65-годишният вече бивш пощаджия Георги Тилев години наред е измъквал пенсии и спестявания на съселяните си. Той изпълнявал и ролята на банкер в 5 малки села по силата на договор между пощите и Пощенска банка.

В края на февруари районният съд в Петрич ще гледа делото срещу него за присвояване на 137 хил. лв. Очаква се то да приключи по съкратеното производство, защото обвиняемият признава вината си.

Сложната схема за присвояване била разкрита от 80-годишната Карамфила Тасева, единствения жител на с. Тонско дабе. "Беше в началото на 2010 г., когато слезе в Яково за хляб. Поиска ми назаем 5 лв. , за да купи повече хляб - през зимата снегът е до колене и не знаеше кога пак ще може да дойде. Попитах я няма ли пари от пенсията. Тогава ми обясни, че Тилев няколко месеца поред й давал само по 15 лв.

Обяснявал й, че парите не стигнали, но да не се притеснява - останалата сума щял да прибави към влога й", разказва кметският наместник Велин Иванов. Баба Карамфила се оплакала, че трябва да си оперира очите. Искала от пощаджията да си изтегли спестяванията в Пощенска банка - около 800 лв. Той обаче се оправдал, че няма толкова в касата.

"Тогава се усъмних, че има нещо нередно. Качих жената на колата и право в банката в Петрич. Оказа се, че влогът й е закрит. Имала пари, но вече ги няма. Тя бе категорична, че не е теглила, защото повече от 20 г. не е стъпвала в града", допълва кметът. Седмица по-късно вдовица потърсила влога на мъжа си, но се оказало, че е закрит. Тогава Тилев й обещал, че ще прехвърли парите на починалия по нейната сметка.

След време разбрала, че не само няма допълнителни пари, но и нейната сума се е изпарила. Така из селото се разчуло, че нещо става със спестяванията на хората. Няколко жители на Яково и съседното Дреново подали жалба в полицията и клона на пощите в Петрич. Започнала ревизия и наяве излезли огромните злоупотреби на пощаджията Тилев. Един по един жители на Яково и Дреново започнали да се оплакват от липса на пенсии и закрити без тяхно знание влогове в Пощенска банка. Голяма част от възрастните хора обаче нямали никакви документи, че са дали пари на Тилев, които да им внесе на депозит. Повечето са болни, инвалиди и дори не са знаели, че трябва за всичко да искат бележка.

Други просто му казали, че не искат да им дава пенсии, а да им ги превежда по банкова сметка. На трети плащал по-ниски пенсии от определените. Голяма част от старите хора не са се подписвали в картоните за получаване на пенсии. Всички до един се доверявали на пощаджията, който от близо 40 г. обслужва селата, и не са допускали каквато и да било измама от негова страна.

"Жена ми изгоря с 260 лв. Дала му ги да ги довнесе към влога. Успяла все пак да вземе някаква бележка от него, но за 220 лв. Не обърнала внимание, че написал по-малка сума. Така и не й дал договор. Имаше и още 1400 лв. влог, но той ги изтеглил с фалшив подпис.

Банката обаче ни върна тази сума", разказва Борис Василев. Няколко старци приживе казали на синовете си, че имат спестени пари за погребение. След смъртта им обаче се оказало, че сметките са закрити, а парите изтеглени. Имало случаи сума, внесена в 10 ч, да е изтеглена в 15 ч в същия ден.

"Касиерът на черквата дал на Тилев 400 лв. да открие сметка. Не е поискал документ и ето че и черквата "изгоря". Хората си пестяха парите за гроба, да има наследниците им с какво да устроят погребение, а какво се получи! Събираха по някой лев от продажба на животни, пазеха ги за черни дни", ядосва се отец Иван Иванов, който от 40 г. служи в "Св. св. Петър и Павел" в Яково.

Когато се правели списъци със завлечени старци, излязло, че сумите дори надминават 200 хил. лв. 79 души, които имат договори за депозити, но пощаджията ги изтеглил от тяхно име, вече са си получили средствата от банката. След приспадане на възстановените суми прокурорското обвинение е за длъжностно присвояване на 137 хил. лв.

На други 29 от ограбените селяни от Яково и Дреново обаче средствата не са възстановени по различни причини. Те настояват да им се върнат парите и са завели граждански иск срещу Тилев, Пощенска банка и "Български пощи".

Георги Тилев в момента е под домашен арест и не излиза от старата си къща в Яково.

"Хората са против мен, затова си измислят, че съм им взел 200-300 хил., а всъщност са много по-малко - около 110 хил. Тези пари обаче не са у мен. Ако имах толкова пари, поне къщата си щях да стегна, а тя всеки момент ще падне. Всички го знаят, но пак от мен си ги търсят", каза подсъдимият вече бивш пощаджия.

Категоричен е, че ромката Ваня и мъжът й Йордан са взели парите. Пристигнали в Яково преди 5-6 г., постепенно в къщата им се настанили и техни роднини от други села.

"Не мога да си обясня какво ми направи тая циганка! Почна да ми иска малко по малко пари уж назаем. Един път 2000 лв., друг пък повече. И аз, не знам защо, ама й давах. Казваше, че ще заложи къщата на сестра си в банка и ще вземе кредит, за да ми върне парите, но ме излъга. После рече, че сестра й имала кредит, и ми поиска пари, за да го върне", обяснява Георги Тилев.

Сам на себе си се чуди какво му направила тази жена, та така лековерно й давал толкоз пари. "Съсипа ме това циганско семейство. 40 г. все пощаджия съм бил и едно провинение нямам! Ваня ми е носила кафе, сигурно вътре е слагала нещо да ме упои, та бях като унесен. Цялата й рода живееше от тези пари. Баби ми казват, че може и магия да имам. Направила ми е нещо, та не мога сега да се откача цял живот. Жена ми получи инфаркт и инсулт", нарежда Тилев.

Допълва, че 2-3 години ромката редовно му искала пари. Когато се разчула историята с липсващите огромни суми, семейството й се изнесло от селото. Сега никой не знаел къде е.

В Яково пък под сурдинка шушукат, че Ваня била любовница на пощаджията, затова той й давал пари. Мъжът йпък се хвалел, че е "тръгнал от "Москвич" и ще стигне до самолет". Сменял често колите и си купувал все по-нови и хубави.

"Не е вярно, че ми е била любовница. Това хората го измислят", отрича слуховете Георги Тилев. Допълва, че дъщеря му едва си плащала наема на квартирата в Петрич. Другата му щерка пък била болна.

Местните обаче казват, че синът му си построил хубава къща в съседно село, без да имат обяснение откъде е взел парите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1124 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини