Разкриха склад с 2,6 тона нелегален алкохол край морето

  • 17 август 2018 08:21

  • 1417
  • 2
Разкриха склад с 2,6 тона нелегален алкохол край морето
©

От началото на годината заловеният нелегален алкохол у нас е 11 000 литра. Благодарение на добрата работа между проверяващите органи имаме възможност да се концентрираме върху нелегалните обекти, които зареждат заведенията по морето. В тези обекти се произвежда, съхранява и осъществяват сделките за фалшив алкохол. Това каза пресаташето на Агенция „Митници“ Вяра Генова в ефира на БТВ.

„Правим лабораторни тестове, които определят алкохолния градус. За щастие не сме откривали опасен за здравето алкохол, със завишено количество на метил например. Основно се натъкваме на разреждане на спирт с есенции“, допълни тя.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че целта е да се допълват с колегите от Агенция „Митници“. „Имаме много успешни акции. Идеята е да се ограничи до минимум такъв алкохол, да не бъде пласиран. Една от пробите показа, че една бутилка уиски при нормални над 40 градуса алкохол, имаше показател над 20 градуса алкохол, което е показател за вино. В последните години няма инциденти с натравяне с фалшив алкохол, което е добре“.

„Нелегалните депа се намират близо до Черноморието. Основно намираме ракия. Самият клиент е склонен да пие наливна ракия, вместо някакъв друг вид алкохол“, посочиха от Митниците.

От разкритите данни става ясно още, че най-често фалшив или разреден алкохол се хваща в хотелите с услуга ол инклузив.

„Най-важното е, ако клиентите имат някакво съмнение, че напитката не е качествена, да не пият, а да сигнализират. Надявам се, че хората ще бъдат все по-бдителни“, добави Маргаритов.

„От един литър алкохол 8,80 лева е акцизът. Хората трябва да знаят, че когато консумират нелегален алкохол, те увеличават печалбата на производителите на такъв алкохол. Където бъде открит нелегален алкохол се съставят актове“, заяви Генова.

„Последният случай е за заловен 2,6 тона нелегален склад до морето. Свързан с казан за варене на ракия. Повечето ракия, която намираме е произведена чрез добавяне на спирт с аромати и вода. В нея няма плодове“, подчертаха експертите.

„Когато нещо е евтино най-вероятно става дума за нелегална стока“, завърши Маргаритов.


 

Мая Йорданова
1417 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Албена

2018.08.17 | 09:54

2
Елате в курорта Албена да видите как се сипва с тубите по шишета. Във всички хотели се продава наливен алкохол от неизвестен произход.Добре че барманите са българите та уведомяват нашенци.
всички във властта

2018.08.17 | 09:09

1
стават охранени веднага.А корупцията е със колосални размери. Да има Мафия е държавна политика.

Добави коментар

Водещи новини