Непълнолетните лишени от свобода бяха преместени в нов модерен Поправителен дом във Враца

  • 16 август 2018 14:14

  • 1417
  • 0
Непълнолетните лишени от свобода бяха преместени в нов модерен Поправителен дом във Враца
© Министерство на правосъдието

От днес непълнолетните лишени от свобода от Поправителния дом в Бойчиновци ще бъдат преместени в нови и модерни помещения, които отговарят на всички европейски изисквания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Спалните помещения се намират в непосредствена близост до затвора във Враца, но в отделна масивна сграда и в отделен двор. Капацитетът на апартаментите, оборудвани с всичко необходимо за пребиваването на младежите, е за до 30 лица. 

За непълнолетните правонарушители е изградено и обзаведено изцяло ново училище с 5 класни стаи. В обособения терен на затвора във Враца са разположени още място за престой на открито и зона за фитнес занимания. Две спортни игрища – футболно и волейболно, допълват интериора на вътрешния двор на новия Поправителен дом. 

Общата сума за преустройството, обзавеждането и охранителната техника на Дома е близо 160 хиляди лева от бюджетите на Министерство на правосъдието, на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“.

На официалното откриване днес присъстваха ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на ГДИН главен комисар Васил Миладинов, заместник-омбудсманът Диана Ковачева, заместник-председателят на Държавна агенция за закрила на детето Валери Йорданов, Константин Томанов, секретар на Централна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, началникът на политическия кабинет на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Николета Кузманова, както и представители на Министерството на образованието, на изпълнителната, законодателната, съдебната и местната власти.

По време на церемонията бе припомнено, че след измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража през август 2016 г., Поправителният дом за непълнолетни младежи в Бойчиновци премина административно към Врачанския затвор и вече не е отделна самостоятелна структура, а подразделение към него. Към момента непълнолетните лишени от свобода в него са общо 20. 

Предвижда се сградният фонд на Дома в Бойчиновци да бъде преустроен в затворническо общежитие от закрит тип и в него поетапно да бъдат премествани лишени от свобода от корпуса на затвора във Враца. По този начин ще се постигне разтоварване на затвора и пълно съответствие с европейските изисквания за 4 кв. м. на задържано лице, заяви днес началникът на затвора старши комисар Ангел Кабатлийски.

Поправителният дом в град Бойчиновци е създаден през месец юли 1956 година, когато в него са преместени непълнолетните момчета от домовете в София и Пловдив. Сградата, в която се помещава Поправителния дом е построена през 1951 година и е била предназначена за казарма. В нея до 1956 година се помещава военно поделение на вътрешни войски. През септември 1956 година към Дома се открива и основно училище „А.С. Макаренко” с две начални и три прогимназиални паралелки.

През учебната 1997/1998 година с акт на министъра на образованието и науката и по предложение на началника на Поправителния дом името на училището се променя на СУ “Св. св. Кирил и Методий“. От 1964 година Поправителният дом в Бойчиновци остава единственото място за лишаване от свобода на непълнолетни младежи в страната.

В Поправителния дом за непълнолетни девойки към единствения затвор за жени у нас – този в Сливен, в момента има 2 лишени от свобода.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини