Алекси Стратиев: Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни

  • 01 август 2018 08:43

  • 2422
  • 5
Алекси Стратиев: Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни
©

Всички шофьори трябва да се тестват периодично дали са правоспособни, а не само възрастните участници в движението. Това заяви бившият директор на КАТ Алекси Стратиев в ефира на БТВ.

Думите му са по повод тежкия инцидент на пътя, при който шофьор на 73 години блъсна малко дете в Сандански. Шофьорът по-късно беше пуснат от ареста с мотив, че бил в лошо здравословно състояние. Бабата на детето попита защо са го пуснали навън, след като физически не се чувства добре. И защо въобще се е качил на автомобил, щом здравето му не е стабилно.

„Не трябва да се заблуждаваме, че възрастта не влияе върху начина на управление на автомобила”, коментира Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Той подчерта, че само от един инцидент не може да се направи извод за състоянието на всички водачи от една възраст нагоре.

Според Иванов шофьорите периодично трябва да бъдат информирани за измененията в законодателството спрямо тях, за да шофират.

Според Алекси Стратиев всички шофьори трябва да бъдат подлагани на периодични тестове, а не само по-възрастните. „Много от младите кандидати за водачи не отговарят на изискванията”, коментира той.

„На възрастните хора, поради финансови или други социални ограничения, доста по-рядко им се налага да управляват автомобил. Всеки един шофьор, който не е управлявал дълго, трудно влиза в ритъма на движението”, посочва Стратиев.

И двамата експерти са категорични, че страната ни закъснява най-вече с мерките за превенция на инциденти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2422 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Zzz

2018.08.01 | 13:24

5
йонко що не кажеш колко книжки си уредил в цяла софия през теб минаваха нещата другите са бушони не се прави на светец лизач знаем те на кой си плащаш
@@@@@

2018.08.01 | 09:25

1
А ГАДАТЕЛИТЕ(докторите) който ежедневно убиват толкова хора за който не се води статистика , тях защо държавата не контролира дали са къдърни да упражняват професията си ???????? Значи може на всеки 5 години да ходим на проверовъчни а определени професий са под чадър нали , а лежляциите по държавните учреждения - само един тест направете на по-горе изброените по ПРАВОПИС , ами 70 процента няма да го издържат .... А мнение се взима т обикновеният човек а не от бивши мекерета.
Гадател

2018.08.01 | 12:38

4
Алооо,@@@@@,такъв неграмотник като теб, едва ли ще издържи какъвто и да било тест!С това килийно образование нямаш капацитета да осмислиш какъвто и да било текст!
toi

2018.08.01 | 09:46

2
Вие определено не сте сред интелигентните хора! Ниско образован и зле информиран индивид. Вие за продължаваща следдипломна квалификация и кредити дали сте чували? Едни хора, за разлика от вас, продължават да се учат цял живот, и това е законово регламентирано!!!
Един

2018.08.01 | 12:22

3
ако бяхме държава и имахме полиция както сме имали тоя мазен педал с дългата прошарена косица лижещ постоянно власт имащите ще бъде осъден за думите му за полицаите дето размахват палки и вземали рушвети абе тапак прост като си толкова загрижен що не кажеш че камерите сномат само бг табели а не и чужди демек глобите са за нас българите

Добави коментар

Водещи новини