Шестима затворници обявиха гладна стачка

  • 13 февруари 2012 08:36

  • 1046
  • 1
Шестима затворници обявиха гладна стачка
©

Гладна стачка обявиха шестима лишени от свобода в софийския затвор. Освен от лошите условия, осъдените се оплакват и от унизително отношение, пише "24 часа".

Началото на стачката съвпаднало с изпращането на анонимен сигнал до зам.-министъра на правосъдието Пламен Георгиев. В него се твърдяло, че затворник бил събличан и обискиран в присъствието на жена. Лошото състояние на стационара и липсата на внимание и грижа от медицински персонал са част от проблемите, които осъдените поставили в писмото си.

„Недопустимо е при обиск да присъстват лица от друг пол", заяви Георгиев. Днес или утре той очаква резултата от проверката, която разпоредил в четвъртък.

„Наблюдаваме състоянието на стачкуващите и имаме готовност да ги пратим на лечение", каза Георгиев. Всяка седмица имало поне по един-двама стачкуващи затворници в страната. Исканията им са различни. Наскоро затворник от провинцията не се хранил дни наред, защото надзирателите отказали да му осигурят помещение, в което да създаде наследник.

„Полагаме усилия за подобряване на условията в местата за лишени от свобода. Чакаме финансиране и по проект, с което започваме ремонти на няколко сгради. Няма как обаче бързо и лесно да се поднови старият сграден фонд", каза зам.-министърът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1046 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Boboko1

2013.07.11 | 00:51

1
За какво му е наследник? - да стане бащичко?!?

Добави коментар

Водещи новини