4500 шофьори спипани с чужди номера

  • 19 юни 2018 06:28

  • 19164
  • 0
4500 шофьори спипани с чужди номера
©

Близо 4500 шофьори са били заловени да карат автомобилите си с табели от други коли само за година. Това сочат данните на МВР за 2017-а, когато са били заловени точно 4474-ма водачи, които са имали чужди регистрации на возилата си. За сравнение, година по-рано случаите са били едва 24.

Големият скок в статистиката се дължи на въвеждането от „Пътна полиция“ на мярката всеки пиян или дрогиран шофьор, които е заловен на пътя, да се разделя с регистрационните си табели за срок от година.

Рестрикцията беше въведена, за да се спре войната по пътищата и така само за 10 месеца от влизането й в сила близо 12 хил. шофьори, които са карали пияни, се сбогуваха с регистрацията на автомобилите си. Половината от тях са имали концентрация на алкохол доста над 1,2 промила и са отишли на съд. Над 800 пък са санкционирани заради каране след употреба на дрога. Те също са били наказани със свалянето на регистрационните си номера още на пътя. Не е завидна и бройката на автоматично дерегистрираните коли заради забавяне в плащането на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

След последните промени в застрахователния кодекс и в Закона за движение по пътищата стана възможно дори без проверка на пътя тези коли да бъдат сваляни от отчет. Така от началото на годината от регистрите на КАТ са отписани 865 556 автомобила.

Едва 72 923 обаче са възстановили валидността на талоните си, като са заплатили доброволно „Гражданска отговорност”. Спрените на пътя за липса на задължителната застраховка пък са били 14 716.

Всички заловени с чужди номера след драконовските мерки шофьори се оказва, че са подменили табелите си, за да могат да карат колите си. Те се надявали, че при проверка на регистрацията, пътните полицаи няма да разберат, че те са от други коли.

„Случвало ни се е да спрем автомобил, който е сив на цвят, а в талона, който ни подават, е записано, че е черен. Шофьорът започва да твърди, че колата е пребоядисана, но след справка става ясно, че се касае за коренно различен автомобил. Тогава го задържаме за минимум 24 часа и започване досъдебно производство срещу него. При доказване на вината му го грози затвор до една година, а глобата е минимум 500 лева обясниха ръководители от „Пътна полиция“ пред „Монитор“. Оттам поясниха, че при прилагането на тежката мярка, шофьорът има 12 часа да прибере колата си от пътя, тъй като веднага след залавянето му, той не може да я кара. Ако пък е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор.

Тези 12 часа започват да текат от издаването на акт за нарушение и заповед за принудителна мярка спиране на автомобила от движение. Новите мерки обаче важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция. Тогава колата се спира от движение за един месец. Наказанието принудително спиране на автомобил от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. Той зависи от вида и характера на нарушението, извършено от водача.

Свалянето на табелите автоматично дерегистрира колата в КАТ. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаването на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Преди това трябва да е направил и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Така освен че за 6 или 12 месеца нарушителят ще ползва друг автомобил, ще се вози на градския и обществения транспорт или ще ходи пеша, след това той ще трябва да мине по добре познатия му дълъг административен път за регистрацията на автомобил.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини