Скимиращи устройства вече се поставят и в банкомати в банкови клонове

  • 08 март 2018 20:11

  • 44053
  • 4
Скимиращи устройства вече се поставят и в банкомати в банкови клонове
© Pixabay

Устройства за копиране и източване на дебитни и кредитни карти вече се поставят и в банкомати, които са монтирани в самите банкови клонове. Затова специалистите съветват да оглеждате внимателно процепа, откъдето се слага картата.

Макар и в банков офис, усърдно прикривайте с ръка персоналния си код.

Устройството се състои от няколко елемента и се поставя на банкомата за секунди. На пръстите на една ръка се броят сигналите от банки за монтирани скримиращи устройства от началото на годината в София. Причината, според полицията, са все по-сигурните модели машини за пари и в малкия лимит за теглене.

„Повечето лица, които се занимават със скимиране, избягват България. В повечето случаи те произвеждат тук, изпробват си техниката, без да теглят суми от набраната информация, отиват в чужбина и там теглят доста по-големи суми”, обясни Иван Петров от "Престъпления върху финансово-креднитната система" към СДВР, съобщава БТВ.

В началото на седмицата подобно устройство или част от него е сложена в банкомат, който се намира в зона с 24-часово видеонаблюдение. Манипулацията хваща фирмата, която поддържа устройството. Банката блокира картите на всички теглили предишните дни. Пари не липсват.

Скимиращото устройство седи максимум 24 часа в машината. Добрите устройства, вече тествани у нас, се продават в Доминикана, Африка, Сингапур, Латинска Америка. Техниците обаче остават тук.

Най-новите скимиращи устройства са незабележими. При ваденето им от банкомата често се пробиват дупки по корпуса на машината. Това издава, че устройството е манипулирано. Полицаите съветват – когато теглите пари, не размахвайте пред банкомата листче с написан на него пин код. Разклатете т.нар. човка на банкомата. Ако тя е манипулирана, по-добре потърсете друга машина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
44053 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
асд

2018.03.28 | 00:37

4
Добре бе банките имат милиони печалба годишно и пак не могат да сложат една шибана камера която да гледа към банкомата.
Веселин Василев

2018.03.09 | 22:12

3
Ей нямат спиране.
ein Mann

2018.03.09 | 22:12

1
Ако разклатя човката, после какво ще стане?

2018.03.09 | 22:12

2
...ще те клъвне! п.с. По-добре недей да клатиш нищо, щот ще вземат да те арестуват за клатене!

Добави коментар

Водещи новини