Експерт: По-вероятно е "Килърите" да са поръчали Петър Христов

  • 09 януари 2018 14:27

  • 5969
  • 2
Експерт: По-вероятно е "Килърите" да са поръчали Петър Христов
© Булфото

Все още не може да се каже дали концентрацията на убийства в последните седмици е нова тенденция. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той припомни че освен убийството на семейство от Нови Искър и на бизнесмена Петър Христов на метри от НДК, за пръв път от година е имало случай на отвличане, както и прострелян данъчен служител.

Имаме симптоми и имаме основание да се безпокоим за това, което се случва, посочи Безлов.

Той изтъкна, че много неща от ранния период на бизнеса и политиката след 1989 година са останали само на ниво "изговаряне" и неслучайно хората искат ревизия на приватизацията и последици от несправедливото разпределение на националното богатство.

Огромна част от всички тези тежки криминални инциденти са свързани с точно тези периоди. За съжаление аз си мисля, че реални стъпки, реални последици вероятно няма да има. Вече виждаме следващи поколения, които правят съвсем различен бизнес, имаме съвсем различни лица. В много отношения този преход по една или друга причина изглежда като че ли да е в ситуация да бъде забавен. Това, което виждаме след случаи като вчерашния, е че има една такава група от бизнеси, която има много корени в миналото. Не е ясно дали те са причината, но обикновено, като стане някакъв подобен инцидент, започваме да си спомняме за неговото минало. Иначе не коментираме, заяви Безлов.

Експертът коментира, че според ъндърграунд легендите именно Христов е завел в МВР човека, дал свидетелски показания срещу "Наглите" през 2009 г. Според него обаче версията, че убийството на бизнесмена е за отмъщение заради тези присъди е по-малко вероятната. По-реалистична, според него, е версията, че отмъщението е на "Килърите", за чието разкриване Христов също бил помогнал. Хора от Горна Оряховица и Велико Търново обаче смятат, че мотивът за убийството са интереси към строителството на АМ "Хемус".

МВР има проблеми с издирването, констатира Безлов в коментар на инцидента от Нови Искър. Годишно се издирват около 12 000 души, а сред тях 600 са осъдени, които се укриват подобно на Росен Ангелов.

Според Безлов има натрупване на инциденти, но само при убийството на Христов е било възможно да има избиране на времето и мястото. Подобни инциденти обаче не водят до политическа нестабилност у нас, коментира той и отхвърли версията за съзнателна ескалация на напрежението.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5969 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.10 | 20:15

2
Е не си е платил членския внос в ГЕРБ и го гръмнали, какво толкоз? На всеки се случва, който не си плаща членския внос навреме.
Ти да видиш

2018.01.09 | 21:49

1
До вчера Цветанов се биеше в гърдите че ги прибрал по затворите...

Добави коментар

Водещи новини