Незаконна сеч в Дупница са констатирали инспектори

  • 12 декември 2017 10:22

  • 1999
  • 1
Незаконна сеч в Дупница са констатирали инспектори
© Булфото (архив)

Нарушение при сечта в дърводобивен обект в землището на с. Бистрица, община Дупница, са установили служители на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ и "ДГС Дупница" при теренна проверка. Обектът е спечелен на търг от фирма "СКАД-83" и извършва дърводобивна дейност, казаха от ЮЗДП.

Всички дървета, предвидени за сеч, са маркирани с контролна горска марка в основата на стъблата. Отсечени са предимно такива с по-голям диаметър, за които има предположение, че са допълнително маркирани. Повалени са групи от три до пет дървета, в резултат на което в насаждението са оформени празни пространства, в нарушение на изискванията за предвидената сеч, каза Снежана Паскалева, говорител на ЮЗДП.

При извършената пълна инвентаризация на сечището е било установено, че 41,95 куб. метра едра строителна дървесина е експедирана като средна дървесина. Това е причинило имуществена вреда на стопанството в размер на 1120 лв. без ДДС.

Четирима служители на "ДГС Дупница" са наказани дисциплинарно за неупражнен контрол при добива и експедицията на дървесината, както и за пропуски в извършеното маркиране.

За констатираните нередности е сезирана Районната прокуратура в Дупница. Сечта в обекта е спряна до приключване на всички проверки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1999 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.12 | 14:14

1
ТОВА СЕ СЛУЧВА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

Добави коментар

Водещи новини