Близо 500 българи стават жертви на трафика с цел трудова експлоатация за една година

  • 28 ноември 2017 09:39

  • 5131
  • 0
Близо 500 българи стават жертви на трафика с цел трудова експлоатация за една година
© pixabay.com

Близо 500 българи стават официално идентифицирани жертви на трафика с цел трудова експлоатация за една година. Това сочат данните на Националната комисия. Неидентифицираните обаче са със сигурност много повече.

Това каза в сутрешния блок на БНТ ръководителят на националната телефонна линия за борба с трафика на хора Яна Стоянова. "Трябва да се внимава. Един от признаците за измама е ако няма данни за работодателя и фирмата не е регистрирана. Информацията се намира на страницата на Агенцията по заетостта и всеки може да провери дали неговият работодател е легален и регистриран. Голяма част от фалшивите обяви имат граматически и стилистични грешки", обясни Стоянова.

"Нереалистични са сумите, които се споменават в обявите за работа в чужбина, става дума за хиляди евро на месец за работа тип детегледачка, например или безсрочен трудов договор. При пристигане на място се получава точно обратното - тежки условия на труд и лоши за живеене. Имаме случай на цяло село, което при експеримент, се обади при нас и каза, че е готово да замине по такава фалшива обява, защото там всички са безработни. Т.е. голям е рискът определени групи да бъдат измамени по този начин", предупреди още тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини