Пожарът над Кресненското дефиле отново набира сила (снимки)

  • 28 август 2017 06:30

  • 5222
  • 1
Пожарът над Кресненското дефиле отново набира сила (снимки)
© Булфото

Пети ден продължава борбата с пожара над Кресна. Стихията погълна над 16 хиляди декара горски масив. Специалистите определят случващото се като истинска екокатастрофа.

Критична остава точката над Кривия тунел в Кресненското дефиле, където през целия ден вчера бяха насочени усилията на пожарникарите. Теренът там е труднодостъпен и затова два вертолета от състава на ВВС го обливаха с вода.

Около 19.30 часа избухна ново огнище, което се намира над село Влахи. Пожарът там е върхов, което означава, че е изключително трудно да се гази на ръка и най-вероятно там отново ще бъде вкарана специализирана техника. За момента не се налага евакуация на жителите.

Щетите, които нанесе пожарът, до момента се изчисляват на около 15 млн. лева, а възстановяването на природата ще отнеме десетки години.

Добрата новина е, че за момента огънят не е успял да навлезе в природен парк "Пирин" и е ограничен откъм тази страна на парка.

През нощта ще останат над 100 човека, които ще се опитват да ограничат разпространението на огъня.

Всички пътуващи в посока Гърция е добре да знаят, че е пуснато осветлението на Кривия тунел. От днес ток има и в селата Стара Кресна, Сенокос и Ощава.

Продължава и разследването на Окръжната прокуратура и се изясняват причините за възникването на пожара.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.08.28 | 08:42

1
Земи огин запали ме направи ме пепел да не гледам мизерията в българия

Добави коментар

Водещи новини