Задържаха петима телефонни измамници

  • 25 август 2017 16:56

  • 11579
  • 2
Задържаха петима телефонни измамници
© gettyimages (архив)

Петима души са задържани при специализирана полицейска операция за разкриване на серия телефонни измами. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен.

Действия са проведени на териториите на пет области и са координирани от ГДНП. На 20 август в Нова Загора е задържан криминално проявен мъж с инициали А. К. (на 24 г.) след извършена телефонна измама в града за 1 600 лева и златни накити. Той е ползван като куриер (муле). Действията около изясняването на случая са проведени съвместно от служители на Главната дирекция „Национална полиция“ и областните дирекции на МВР в Сливен, Плевен и Стара Загора. След оказано съдействие и координация от сектор „Измами“ при ГДНП при проведени допълнителни мероприятия на служители от Областите дирекции на МВР в Стара Загора и Плевен е установена негова съпричастност към още три телефонни измами. Едната е за 11 000 лева, извършена през месец март в Стара Загора, а другите две са за общо 7 000 лева, осъществени през месец юни в Плевен.

Други двама души, съпричастни към телефонна измама, са задържани в Пазарджик при операция, ръководена от Главната дирекция „Национална полиция“ и реализирана от служители на ОДМВР - Пазарджик. Действията са под надзора на Районната прокуратура в града. От ГДНП е подадена информация към ОДМВР - Пазарджик, благодарение на която са задържани двама души (мулета), съпричастни към телефонна измама за 450 евро и 160 лева. В момента се изяснява съпричастност на двамата задържани към други измами, извършени в Пазарджик и в областен град в Северна България за 3 700 лева.

След оказано съдействие от сектор „Измами“ от ГДНП криминалисти на ОДМВР - Смолян разкриха извършителите на две телефонни измами. Оперативните действия бяха предприети по сигнали, постъпили в полицията на 21 август, за две възрастни жени от областния град, станали жертви на измами. Те били подведени по сценария „оказване на съдействие при провеждане на полицейска операция“. В резултат на незабавните действия, предприети от криминалистите, са задържани лица с инициали Б.И. (на 26 г.) от София и Л. М. (на 23 г.) от Елин Пелин, установени като извършители на престъпното деяние. Работата по случая продължава под ръководството на Районната прокуратура - Смолян.

Филип Епитропов
11579 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бат' Паци

2017.08.28 | 01:04

2
По 20г.затвор,без право на замяна!

2017.08.26 | 06:53

1
задържали са ги за инструктаж ?

Добави коментар

Водещи новини