70-годишен иманяр отива на съд

  • 18 август 2017 14:12

  • 153
  • 0
70-годишен иманяр отива на съд
©

На съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен с две обвинения е предаден 70-годишният Илия Ил. от шуменското село Друмево. Той ще отговаря за извършени престъпления по чл.278, ал.6 и по член 277а, ал. 7 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият Илия Ил. се занимавал с търсене и изкопаване в исторически местности на антични предмети, монети и други археологически обекти. След като постъпила информация за заниманията му, било извършено претърсване и изземване в дома му на 1 септември 2016 г. В къщата му в село Друмево и в прилежащите й постройки били открити антични предмети, монети и пет металотърсача.

Мъжът предал доброволно част от незаконната си колекция от антични предмети и четири металдетектора. След това започнало претърсване на помещенията в къщата и в прилежащите постройки. Намерени и иззети били още множество археологически обекти, както и още един металотърсач и 23 патрона с неустановен калибър. Илия обяснил, че без патроните всички останали предмети са негови. Патроните били на сина му, който бил ловец. Така материалите за държането на боеприпасите били отделени от това наказателно производство и послужили за образуването на дело в Районния съд в Шумен срещу сина му.

Комплексната нумизматична и археологична експертиза и последвалите допълнителни комплексни експертизи описали 205 предмета, които са били предмет на изследване от вещите лица. 182 от тях се оказали съвременно изработени монети и други предмети, които копирали оригинални образци или фрагменти от метални предмети.

23 от веществените доказателства, иззети при претърсването в дома на подсъдимия, според заключението на вещите лица са движими материални следи от човешка дейност от минали епохи. Хронологически те принадлежат към античната епоха (ІV в.пр.Хр. – ІV в.сл.Хр.), Средновековието и епохата на Българското Възраждане.

В незаконната колекция на подсъдимия била намерена бронзова антична монета на Александър III Велики, датирана към 336 – 323 г.пр.Хр., бронзова монета на император Хонорий, две византийски монети с номинал половин фолис от VI в., византийски медни монети на император Анастасий I (491-518) или Юстин I (518 - 527) и император Юстин II (565-578), два железни върха за стрела и железен инструмент от  V – VI до XII в., железен пръстен от II – IV в., бронзова плочка от тока, бронзов елемент от верига-V –VI в. и бронзов затилък за ножче – X - XIV в., бронзова пафта, сребърна монета на цар Иван Александър (1331-1371) и други артефакти.

Всички подобни артефакти подлежат на задължителна идентификация и регистрация. До 27 февруари 2017 г. в Регионалния исторически музей в Шумен не е постъпвало заявление за идентификация на представените за изследване предмети по назначените експертизи.  

В едногодишен срок лицата, които са установили фактическа власт върху движими археологически обекти или движими археологически паметници на културата до влизането в сила на този закон, са длъжни да поискат тяхната идентификация и регистрация като движими културни ценности.

Така подсъдимият Илия Ил. е осъществил престъпление по член 278, ал. 6 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба от 3000 до 15 000 лева.

Намерените и иззетите от дома на подсъдимия пет металдетектора не са регистрирани по установения ред като специални технически средства за теренни проучвания по смисъла на Закона за културното наследство. Състоянието на четирите показва,че са ползвани от него за търсене на археологически обекти. Петият металдетектор бил технически неизправен.

Държането и укриването на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти, се наказва от Наказателния кодекс с лишаване от свобода до 6 години, като съдът може да наложи и лишаване от права по член 37, ал. 1, т. 7 от НК.

Делото срещу 70-годишния подсъдим е насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд в края на септември.

Последвайте канала на

Нора Виткова
153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини