Хелзинкският комитет се усъмни в самоубийството на Чочо

  • 16 януари 2012 14:10

  • 7472
  • 19
Хелзинкският комитет се усъмни в самоубийството на Чочо
©

Българският хелзинкски комитет (БХК) изразява сериозно подозрение към твърденията на полицията, че Стойчо Стоев сам се е убил - пред служители на ГДБОП и окръжния прокурор на Перник. Това се казва в позиция на правозащитната организация, публикувана в официалната й страница.

В деня, в който бе открито тялото на Мирослава Николова от Перник, полицията съобщи, че един от заподозрените – Стойчо Стоев се е самоубил при повторния оглед на жилището му, където имало укрито оръжие. Ведомственият пресцентър потвърди, че Стойчо е мъртъв след часове мълчание. Неясните обяснения на по случая доведоха до редица коментари и съмнения.  Вече пети ден никой не казва какъв точно е бил пистолетът, с които Стойчо се е прострелял.

БХК обаче не е убеден, че той сам е посегнал на живота си, предаде bTV. „Неведнъж в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство. Такъв, например, е случаят по делото Огнянова и Чобан, по което през 2007 г. Европейският съд по правата на човека осъжда България за нарушаване правото на живот. В този случай съдът намира за неправдоподобни твърденията на полицията, че задържаният сам се е хвърлил от прозореца на РПУ – с белезници и от 10 м височина, „за да избяга”, пише в позицията на правозащитната организация.

За БХК има редица съмнителни обстоятелства.  Изтъква се фактът, че смъртта е причинена с оръжие, за което в медиите е имало информация, че е полицейско. Друго подозрение е това, че в съобщението на МВР се твърди, че Стойчо се е прострелял с укрито оръжие в дома си, но това е станало при втория оглед .  Странно и съмнително е твърдението, че човек с белезници може да се простреля в присъствието на не какви да е полицаи, а на такива от ГДБОП.  Обръща се внимание на медийни публикации, според които са се чули няколко изстрела. Правозащитната организация се съмнява в тезата на МВР и защото няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят.

Оправданията на висши полицейски служители за „грешка” на полицаите от умора са несъстоятелни, продължават от БКХ.

Преди почти година започна кампанията „Полицейското насилие: стоп сега!”, чиято цел бе да промени Закона за МВР в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, така че да забрани свръхупотребата на сила и оръжие от полицията. Това още не е станало.

Напомняме на властите, че търпението на гражданите не е неизчерпаемо, добавят от БХК. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7472 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
pesho

2012.01.17 | 00:11

6
xora vie xepten ste o3vereli nali ima sad
bati Vesko

2012.01.18 | 21:10

19
da ti kaja Pe6o 6to sum ozverql... za6toto mi pisna da 4eta,kak sa ubili nqkoi dqdo ili baba za 20 leva... nqkoe dete ubito ili iznasileno... vinovnicite bili Maloletni ili Ludi i hade - nqma vinovni,nqma sud,nqma vazmezdie!!! ZATOVA OZVERQ NARODA!!!!
bati Vesko

2012.01.17 | 12:41

18
tuka policaite ako sa mu pomognali na tozi Bokluk da se samoubie - moga samo da gi pozdravq!!! 6toto vsi4ki znaem kakvo 6te stane - 6te go pomilvat sled nqkoq druga godina!!! sega e red na Zaeka,da bude otstrelqn!!! Amin...
Ivan

2012.01.17 | 09:50

10
Vseki si ima pravo na mnenie,no predstavi si che te nabediat za neshto i policaite reshat da ti tegliat kurshuma , za da prikriat neshto?

2012.01.17 | 10:31

17
В случая има нещо гнило наистина, но Хелзинския комитет са най-големите отрепки. Не помня веднъж да са протестирали, когато мутри и престъпици тормозят нормалните хора и остават ненаказани. Не знам защо в България права имат само бандитите, политиците, гейовете и циганите.
Сто

2012.01.17 | 10:30

16
БХК, вие сте банда смешни и жалки палячовци! Всеку участвал в отвличането и убийството на това момиче заслужава да бъде публично умъртвен! Надявам се и с останалите боклуци да последва същото!
впя

2012.01.17 | 10:30

15
БХК, смешни сте! Как може изобщо да коментирате самоубийството на този садист! Естествено, че ще се самоубие, знаейки какво го очаква, след като непрекъснато е бил до тези нещастни хора в най-тежките им моменти, манипулирайки ги. Засрамете се и не коментирайте подобни постъпки, заемете ако си нямата работа със защита на жертвите от такива хора, които си живеят безнаказано в лудница.
Киро

2012.01.17 | 09:53

14
БХК. Айде засрамете се малко бе! Ебати лешоядите!
ATAKA

2012.01.17 | 09:53

13
TEQ OT HELZINKSKIQ KOMITET VINAGI SA BILI RODOOSTUPNITSI!!VINAGI ZA ZASHTITAVALI CHUJDITE INTERESI NE NA BULGARITE!!DANO DA SLUCHI NA DECATA IM DA GI OBIQT TAKIVA DETO ZASHTITAVAT!!NESHTASTNICI!
mqu

2012.01.17 | 09:51

12
При втория оглед се бил застрейлял с укрито оръжие. Еми първия оглед за какво е бил, та не са го открили. Гледали са Барселона - Милан ли?
Ivan

2012.01.17 | 09:51

11
Ami ako beshe izvadil bomba, a ne pistolet? Nashite upravnici vseki den triabva da ni se izviniavat,no nali sa bezochlivi,shte ni mamiat do grob. Tova li iskame? Pisna mi ot mutrenski vremena!

2012.01.17 | 09:49

9
Дали са педали в БХК или червени? Или то е едно и също.

Добави коментар

Водещи новини