Поръчали убийството на прокурора Олег Янев заради хърватския килър Иван Може

  • 09 януари 2012 07:35

  • 4681
  • 0
Поръчали убийството на прокурора Олег Янев заради хърватския килър Иван Може
©

Трупът на разстреляния през 2007 г. хърватски килър Иван Може стои в дъното на мократа поръчка срещу прокурора Олег Янев и шефа на сектор "Убийства" в Главна дирекция "Криминална полиция" Михаил Наумов.

Магистратът и криминалистът са по стъпките на зловещото убийство на члена на хърватската банда килъри, предвождана от Роберт Матанич. Смята се, че наемният убиец е отстрелян по поръчка на бандата на Йосиф Йосифов-Йоско от Костинброд, който е обявен за общоевропейско издирване.

Иван Може - безпощаден килър и талантлив художник в японския стил "манга", изплува зад мократа поръчка срещу Олег Янев и Михаил Наумов. Наемният убиец е отвлечен на 24 февруари 2007 г. Хърватинът е подмамен да отиде в заведението "Сливнишки герой" в Сливница, макар да знае, че там го чакат Йосиф Йосифов-Йоско и подчиненият му по това време Красимир Гочев-Шмид от Своге. След тази злополучна среща Може изчезва. Най-вероятно е разстрелян, а трупът му е заровен в блатиста местност около с. Безден, между Сливница и Своге. Разкриването на убийството обаче задължително минава през откриването на тялото му, което е въпрос на време, пише "Стандарт Нюз".

Още през пролетта на 2011 г. шефът на ромското мешере Христо Върбанов-Ицо Папата започва да сътрудничи на МВР в разкриването на убийството на Иван Може. Не е ясно дали Красимир Гочев-Шмид също е склонил да проговори. Но най-вероятно Папата го склонил да признае пред полицаите. Твърди се, че Шмид, заедно Пламен Симеонов-Пуяка, са физическите извършители на разстрела. Факт е, че всички, замесени в поръчката за убийствата - Олег Янев, който наблюдава делото, Михаил Наумов, който разследва случая, Ицо Папата, който проговоря, и Красимир Гочев-Шмид, който вероятно е пропял къде е заровен трупът на Може, са мишените на Любомир Илиев-Къдравия.

Христо Върбанов започва да говори за полицаите през април. Освен разстрела на Иван Може, разкрива детайли и за аферите на Кирил Рашков. Папата е наясно с участието на Цар Киро и в трафика на деца и жени в Западна Европа, които са принуждавани да крадат. Според Ицо Папата, кланът Рашкови движи мощен канал за трафик на хероин към Западна Европа. Твърди дори, че в Белгия са задържани 3 тира с хероин, контролирани от рода от Катуница. По-късно е хваната и пратка от 50 кила хероин, която влиза у нас през Капитан Андреево от Турция. Тя е контролирана от турчин, който пребивава в Пловдив и живее на семейни начала с момиче от рода на Цар Киро.

Така враждата срещу Ицо Папата обединява хората на Йоско и близките на Кирил Рашков, които правят "коалиция" за отстраняването му.

Поръчката е възложена на Любомир Илиев-Къдравия, който също има личен мотив да се разправи с шефа на мешерето. Причината - близки на Папата свидетелстват, че той и Станчо Владов са виновни за убийството на ромския барон от Левски Тани Танев през 2008 г.
Разкритата завера за убийството на Христо Върбанов не е първият опит шефът на мешерето да бъде отстранен. Папата за поне още три мокри поръчки срещу него. При това за суми между 100 и 200 000 евро. Всъщност точно постоянният страх от вендета кара Върбанов да потърси помощта на МВР и да започне с разкритията си, смятат криминалисти. Папата бе разпитан отново от прокурорите от специализираното звено в прокуратурата в петък, а след това изпрати семейството си в провинцията, научи агенция Стандарт Нюз от негови близки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини