Болни от рак са "бушони" в схемите за източване на банкови сметки

  • 05 януари 2012 06:18

  • 1955
  • 4
Болни от рак са "бушони" в схемите за източване на банкови сметки
©

Пациенти, болни от рак, са били наемани за бушони при източването на чужди банкови сметки.

Това съобщи в интервю за „Монитор” началникът на отдел „Икономическа полиция” в Главна дирекция „Криминална полиция” Дарина Обретенова.

Притиснати до стената и отчаяни, болните се съгласявали срещу дребни суми да отиват в банкови клонове с фалшива лична карта и да се представят за титуляри на дебели сметки. Само при едно теглене бушонът си тръгвал от банката с не по-малко от 80-100 хиляди лева. От тази внушителна сума обаче за него оставали средно между 100 и 500 лева.

Освен пациенти за подставени лица са били наемани и хора с финансови проблеми. Понякога организаторите в групата получавали информация за потенциалните бушони от заложни къщи. В Криминална полиция за последните години са разследвани близо 20 подобни измами, при които са изтеглени милиони, но всичките са били разкрити.

При една от тях полицаите установили, че бушонът е 65-годишният Стефан Куцаров (името е сменено - б.а). За 2 години болният от рак на ларинкса успял да изтегли 750 000 от чужди сметки.

Мъжът бил изключително комбинативен.

Когато бил разкрит от разследващите, той бил склонен да съдейства и да дава точни подробности около начина на извършване на престъпленията. За организаторите на схемата обаче, които го наели, не обелил и дума. Единственото, което разследващите успели да получат като признания, било, че „работодателите” на Стефан били руснаци, но той знаел само малките им имена. Докато полицаите работили по случая, станало ясно още, че източването на чужди сметки не било първото престъпление в биографията на Куцаров.

Според лекарите на него му оставали няколко месеца живот и се предполага, че това е причината мъжът да е толкова активен. Първоначално шефовете му го зарибили с офертата, че ще му дадат 7000 евро, нужни на Куцаров за операция. След като ги получил, любезно му обяснили, че ще трябва да ги връща, а това ще става, като краде пари от чужди сметки. Предполага се, че хората, наели пациента, предварително са имали информация по кои сметки в клоновете има повече пари.

При една от измамите Стефан освен фалшива лична карта представил и неистински документ за наследници. Според него той бил единствен наследник на починала наскоро възрастна жена. Тънка подробност била, че „покойната” пенсионерка и сега се радва на добро здраве, но близките й водят дела, за да може жената отново да си получава пенсията, защото след представянето на документите от Стефан спрели да й я превеждат. В банката обаче измамникът изиграл истински театър, като се представил за много опечален и дори успял да се просълзи.

Името на болния от рак пациент изплувало в още по-сложна измама, при която били изтеглени 200 000 евро от сметката на жена в Добрич. При това престъпление

Куцаров действал със съучастничка.

С фалшива лична карта тя се представила за дъщеря на титулярката на сметката. Като основание за тегленето колежката на Стефан обяснила, че ще си купува апартамент, и то от съучастника си. За целта представила и фалшив договор, нотариално заверен, след което сумата била преведена по сметка на Куцаров, откъдето вече били изтеглени безпроблемно.

„Докато разследвахме случаите, които са около десетина, говорихме и с личния лекар на пациента, който беше на мнение, че не му остава много живот. За щастие сега, след като му направиха операция, той вече е добре, но ще си понесе наказанието”, коментираха от Криминална полиция.

В момента разследващите продължават с издирването на още две лица, които са действали по подобна схема. Единият от извършителите е заснет от камерите в банков клон, като според полицаите той е създал предпоставки за неправомерното усвояване на 1 млн. лв. В другия случай издирваното лице се представя с карта, издадена от МВР-Ловеч, и с нея се е опитало да изтегли над 200 000 лева от чужда банкова сметка. За подобно престъпление законът предвижда до 8 г. затвор. Умоляват се гражданите, които забележат лица с подобни описания, да се обадят на телефон 02/982-32-07 при гарантирана анонимност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1955 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
роко

2012.01.06 | 20:10

4
Еми така е....личните карти ги направиха по безобразен начин,все едно са от 1914 година,аз жена си не мога да разпозная на нея.И тия в тия банки се правят на ударени с мокър парцал.Идва някой и тегли 200000 евро.И те му ги дават - ей така,на лека ръка,без проучване..Смяяяяяяяях...и позор... Боже ще се побъркам от тая пропаднала държава...
Онко

2012.01.06 | 20:10

3
А знаете ли Господа как ги "лекуват" онко болните? В диспансера в Младост,за да влезеш при лекар,чакаш по 6-7часа. За решение от комисия,чакаш 15 дена!!! Те те пращат за консултация при специалист и отново чакаш решение на комисия! За лъчетерапия се чака с месеци!!! Е колко ще стигнат до излекуване? Естествено,докато минеш всички "процедури",губиш и работата си. Как да не станеш криминален контингент? В тази държава геноцида е държавна политика!!!!!
4

2012.01.06 | 20:09

2
Е как ги дават?!Много лесно...Откъде си мислиш ,че знаят колко пари има в сметките на хората?Има си вътрешен човек ,който хем дава информация кой колко пари има,хем после този същия без никакви проверки издава сумите ма подставените лица...не е висша математика хаха
asd

2012.01.05 | 08:56

1
Пази боже !

Добави коментар

Водещи новини