Иманяри атакуваха отново античния комплекс Улпия Ескус

  • 01 февруари 2017 16:25

  • 2527
  • 0
Иманяри атакуваха отново античния комплекс Улпия Ескус
©

Археологическият резерват Улпия Ескус край Плевенското село Гиген отново е обект на иманярски атаки. Констатирани са трапове с три метра широчина, в които ясно се виждат нарушените културни пластове на древния град, предаде БНР.

Директорът на Регионалния исторически музей в Плевен д-р Володя Попов е сезирал Министерството на културата за последните набези, а какво е унищожено тепърва ще се изяснява.

" Следим цялата зона.Там непрекъснато се осъществяват иманярски набези с доста сериозни поражения върху културните пластове. Колкото по-недостъпно е времето, толкова по-активни са те, тъй като това предполага, че ще останат незабелазяни. Това е цяла манифактура. В иманярските групи са ангажирани дори хора с позиции от големите градове", посочи музейният директор.

Володя Попов акцентира върху невъзможността държавата да опази недвижимото си културно наследство. В България на този етап проблемът е много сериозен и задълбочаващ се. Сега е направено така, че археологическият резерват Улпия Ескус да не може да бъде охраняван и то е направено тенденциозно, то е направено за пари.

В структурите, които отговарят за резервата, цари законодателен и административен хаос, категоричен бе Володя Попов. Рискът да загубим Улпия Ескус е много голям, предупреди Попов.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини