Хванаха нелегални емигранти на границата

  • 23 декември 2011 14:05

  • 1494
  • 0
Хванаха нелегални емигранти на границата
© Булфото

Седем нелегални емигранти от Афганистан са задържали в навечерието на своя празник служителите на Гранично полицейско управление – Гоце Делчев. Това каза началникът на Гранично полицейско управление (ГПУ) Илия Сораджиев.

Нелегалните емигранти са били семейство с четири деца и техен роднина и те са задържани в района на пограничното село Илинден при опит да влязат от Гърция в България. Всички са били без документи, като целта им е била да достигнат до страна от Западна Европа при свои роднини. Лицата са настанени в Държавната агенция за бежанците.

От началото на годината до момента, в ГПУ – Гоце Делчев на „зелена граница” има 25 случая с установени 58 лица извършители на нарушения. От тях 46 са граждани на Европейския съюз, като българските граждани са 31. Установените нелегални емигранти от страни извън ЕС са 12 на брой, като от тях 10 са от Афганистан, един от Сирия и един от Украйна. Спрямо тях има 50 заявителски материали, като най-много са тези за незаконно преминаване на границата – 43 на брой. Заявителските материали за каналджийство са три, а за документни престъпления – четири.

Данните показват, че от началото на 2011 година през ГКПП – Илинден са преминали около 900 000 граждани с 400 000 моторни превозни средства. В резултат на извършените гранични проверки на лица и превозни средства са установени 31 случая за извършения, установени са 89 лица и 2 МПС, обявени за общодържавно издирване. Освен това в Шенгенската информационна система са установени и обработени общо 144 сигнала. Недопуснати да излязат от страната са 280 български граждани, като повечето от тях са били с наложени ограничения за напускане на страната, без декларация от родител, както и без документи за задгранично пътуване. Установени са също 15 случая за кражба на кабели и иманярска дейност, по които са съставени 24 заявителски материала. Констатирани са също 51 случая на управление на МПС без издадено свидетелство за управление, 21 случая на шофиране с отнето свидетелство, и 13 случая на шофиране след употреба на алкохол. От началото на годината до сега са съставени 104 акта за административни нарушения.

Гранично полицейско управление – Гоце Делчев се нарежда на първо място в страната по предотвратена контрабанда на цигари, каза началникът на управлението Илия Сораджиев. От началото на годината до сега, по отношение противодействие на контрабандата, при извършени гранични проверки са установени 13 случая на контрабанда на цигари в особено големи размери. Данните показват, че 11 от тези случаи са установени на ГКПП-Илинден, а два са на така наречената „зелена граница”. В резултат на тези случаи, в ГПУ – Гоце Делчев са намерени 2 099 570 кутии с цигари или над 4000 мастербокса. Най-фрапиращият случай, установен от служителите на ГКПП – Илинден за контрабанда на цигари, бе от първите дни на тази година, когато бяха задържани общо три ТИР-а. От началото на годината до момента в резултат на дейността на служителите на ГПУ – Гоце Делчев са установени и два случая на контрабанда на алкохол с общо количество от 115 литра.

15 служители на Гранично полицейско управление – Гоце Делчев са наградени по повод техния празник. Един от тези служители е награден от министъра на вътрешните работи, един е награден от директора на Главна дирекция „Гранична полиция”, а останалите 13 са наградени от директорите на Регионалната дирекция в Смолян и на началника на ГПУ – Гоце Делчев. Освен наградените за вчерашния празник, от началото на годината до сега има наградени още 23 служители на управлението. Двама от тях са получили награди от министъра на вътрешните работи, десет от главния секретар на МВР, а останалите 11 от главната и регионална дирекция на Гранична полиция. По повод празника, днес служителите на ГПУ – Гоце Делчев проведоха турнир по стрелба. В него участваха три отбора - на Гранично полицейско управление, на Районно управление „Полиция” и на Районна служба „Пожарна безопасност и спасяване”.

Победител в турнира стана отбора на ГПУ. Като благородна инициатива, посветена на празника на Гранична полиция, служителите събраха средства в помощ на деца на свои загинали колеги. За цялата регионална дирекция със седалище в Смолян такава парична помощ в размер на около 360 лв. ще получат общо 12 деца. На територията на Гоце Делчев със средства ще бъдат подпомогнати четири деца на двама починали служители на ГПУ.

1494 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини