Арестуваха роден наркобос в Сърбия

  • 19 декември 2016 21:42

  • 23677
  • 1
Арестуваха роден наркобос в Сърбия
© gettyimages (архив)
Наркобосът от София Виктор Боцев-Джуката е арестуван в Сърбия, пише “24 часа”.
 
Джуката избрал за скривалище съседната държава точно както банкерът Цветан Василев, разследван за източване на 206 млн. лв. от КТБ. За разлика от Василев, който е на свобода в Белград, Джуката е в ареста за извършено престъпление там. Той е спипан с наркотици от сръбските ченгета. Имало и данни, че се занимава с трафик на бежанци. Срещу Виктор Боцев-Джуката и брат му Габриел Жабата има 2 дела в спецсъда. Джуката е подсъдим като лидер на престъпна група от 13 души за разпространение на наркотици в София и по морето. Той е един от най-младите босове, които се опитват да завземат наркопазара през 2009 и 2010 г. след оттеглянето на старите босове. Боцев става главатар на бандата едва на 26 г., като преди това е натрупал солиден стаж в групировката на Мартин Станков-Рашо. Джуката започнал да работи при него, след като излязъл от затвора през 2007 г. По-късно става свидетел срещу бившия си работодател и го уличава в наркоразпространение, за да го елиминира като конкурент.
 
Виктор Боцев е осъден задочно през февруари т.г. на 9 г. затвор по едно от делата срещу него. Брат му Габриел вече излежа 2 г. Боцеви са арестувани няколко пъти. Попадат зад решетките в полицейските управления още като непълнолетни тийнейджъри. Последните два пъти са през 2010 и през 2012 г., когато вече са едни от големите босове в София. Наркобосът Бандитът избягал през 2013 г. Търсили го в Англия, но той се криел при съседите ни. Боцев и брат му Габриел Жабата били дежурни свидетели на прокуратурата Екстрадицията на Цветан Василев е висяща пред първоинстанционния съд в Белград. Джуката арестуван в Сърбия, ще го връщат като Цветан Василев След последното задържане Джуката прекарва няколко месеца в ареста и го пускат срещу гаранция през юли 2013 г. Не изчезва от страната веднага. Крие се в София няколко седмици, след което напуска страната. Срещу него вече е започнало едно дело в съда. За първото заседание той представил болничен лист.
 
Проверка на МВР обаче показала, че е напуснал страната. Данните на полицията били, че се намира в Англия По-късно се оказва, че се крие в Сърбия. Обявен е за издирване в няколко полицейски системи. Междувременно делата срещу него тръгват и той получава задочна присъда. В края на септември т.г. в дирекция “Международно оперативно сътрудничество” на МВР се получава писмо от сръбските им колеги. Информацията в него е, че издирваният от българските власти Виктор Боцев е задържан за престъпления. След това с него се заема спецпрокуратурата, а Министерството на правосъдието стартира процедура по екстрадирането му в България. Договорът между двете страни за правна помощ е от 1957 г. Все още обаче не е имало заседания по делото за връщането му в България. Ситуацията с другия беглец в Сърбия Цветан Василев е различна. Банкерът се предаде сам, а Джуката е арестуван. Процедурата по екстрадицията на Василев се точи от 2014 г. насам. Той, за разлика от Джуката, е на свобода с мярка “подписка”. След новината за задържането му в Сърбия висящият процес за дрога срещу Джуката в спецсъда е спрян, докато не го върнат. От началото на 2009 г. бандата на Джуката започнала да разпространява марихуана, амфетамини и хероин в северните квартали на София, както и в централните части на столицата, предимно в “Зона Б 5” и околните булеварди. Христофорос Аманатидис-Таки вече е избягал в Дубай, Йоско Костинбродския - в Гърция, а Златко Баретата е в ареста. Виктор Боцев помага на разследващите с показания срещу Антон Савов-Тони Мамата и един от лейтенантите му - Мартин Станков-Рашо, за когото е работил. Точно по това време Джуката решил да продава дрога, но вече за себе си и сам да стане лидер на група. Според свидетели по делата срещу Виктор Боцев той водил жестока война с дилърите на Тони Мамата за надмощие.
 
В бандата Джуката включил и брат си Габриел Боцев-Жабата, който е с 3 г. по-малък от него. Джуката вече обитавал луксозна кооперация в затворен комплекс в полите на Витоша. Возил се в бронирани коли, и винаги с калашник под ръка. Формално се водил на работа като продавач-консултант във фирма на приятел. Милен Василев-Ташаците бил на пряко подчинение на Джуката, както и Георги Керацов-Баретката, Николай Симеонов-Шопа, Красимир Кръстев-Скъпото и Ушатия. Братът на боса - Жабата, отговарял за районите, където са израснали - кварталите “Надежда” и “Свобода”, както и за наркоманските сборища на бул. “Христо Ботев”. Всеки от лейтенантите на Джуката имал дилъри, които снабдявал със стока и му отчитал парите. В този период няколко продавачи на наркотици от “Зона Б 5” били жестоко пребити и рязани с нож, за да бъдат подчинени. Джуката и Жабата действали брутално - заплашвали ги с отвличане на родителите им и ги пребивали жестоко Причаквали дилъри и наркомани по заведенията или около блоковете в столични квартали. Боят и заплахите с убийство вършели работа. Така подчинили едни от най-оборотните продавачи на дрога. Виктор Боцев пряко контролирал работата на дилърите си в изоставени къщи по бул. “Тодор Александров”, зеленото кафе на ул. “Пиротска”, както и под моста на бул. “Христо Ботев” и бул. “Сливница”. 4 хил. лв. бил дневният оборот на групата. Ташаците, Жабата и останалите от 2-о ниво в организацията лично отчитали парите на боса в жилището му в “Манастирски ливади”.
 
Джуката държал юздите на хората си изкъсо и редовно ги глобявал заради закъснения или за неизпълнение на указанията му. Джуката и Ташаците пряко контролирали Централата - телефон, на който се приемат поръчки за дрога. Вдигал го друг от хората му - Георги Златков, който после организирал работата на дилърите. Всеки имал и служебна симкарта, която се водила на някой циганин. Освен продажби на улицата бандата на Джуката внасяла наркотици и в Централния софийски затвор За тази дейност пряко отговарял Милен Ташаците. Въпреки богатото криминално досие Виктор Боцев и брат му Габриел често са ползвани за свидетели по знакови дела срещу наркомафията. Габриел е един от хората, давали показания срещу Валентин Янев-Бореца, осъден на 17 г. затвор за опит за убийство на Мартин Първанов-Лудия през 2007 г. Престъплението става в пряка уличка на бул. “Александър Стамболийски”, близо до едно от наркосвърталищата, контролирани от Джуката и Жабата. Техните дилъри неведнъж били обект на нападения от конкуренти. Докато Виктор Джуката се укрива в Сърбия, брат му Габриел продължава с наркоразпространението при всяко излизане от затвора. Като наследник на батко си той поел ръководството на дилърите.
 
След стрелбата между групите на Митьо Очите и Божо Кравата това лято МВР започна лов на наркодилъри в Слънчев бряг. Един от задържаните босове е Иван Митов-Слънцето, който още е в ареста. Обвинен е, че е ръководил банда за наркотици на Слънчев бряг. Зареждал с дрога приоритетно комплекс “Какао бийч”. Оказва се, че Иван Слънцето е един от основните свидетели срещу Виктор Боцев-Джуката по делото му в спецсъда наред с полицейски служители, които са анонимни. Митов заковал с показания и хората на Йоско Костинбродския, които бяха арестувани през 2010 г., когато на пазара се опитваха да се намесят нови играчи. Слънцето и Джуката са конкуренти първо в северните квартали на София, а след това и по морето. Бандите на двамата често влизали в сблъсък за разпределение на територии. И двамата действали както в София, така и на Слънчев бряг. Хората на Джуката, които работели по морето, били Николай Шопа и Милен Ташаците.

"Нема само вие да работите. Нали и аз си имам задължения. Трябва да ви осигуря спокойствие на улицата”, казвал Виктор Боцев на подчинените си в наркоорганизацията. Докато ченгетата разследват бандата и подслушват разговорите на членовете ѝ, откриват данни, че Виктор Боцев поддържа тесни контакти с някои от колегите им. Всеки месец плаща на определени ченгета на ръка за “броне”, или спокойствие. Служителите на МВР били от различни служби. Повечето вече не са в системата, научи “24 часа”. Двама млади полицаи обаче отказали подкуп от Джуката през 2010 г., месеци преди да го арестуват. На 29 март с.г. униформените обикаляли в кв. “Зона Б 5". До бл. 14 забелязали съмнителен тип. Спрели го за проверка, но той побягнал. Настигнали го и му сложили белезници. Преди това обаче той изхвърлил опаковка с амфетамин. Докато охранявали задържания дилър, ченгетата повикали колегите си от Криминална полиция. Изненадващо при тях се появил младеж. Приближил се и се представил като Джуката. Предложил на униформените 70 лв., за да сменят полиетиленовото топче с дрога. Те отказали. Тогава Боцев качил мизата - 400 лв. Полицаите отново не се съгласили. “Имам връзки навсякъде, плащам си където трябва, ще си загубите работата”, започнал със заплахите Джуката. Те обаче не го задържали, защото нямало свидетели. След като не успял да спаси дилъра си от ченгетата, Джуката си тръгнал.
 
Месец по-късно единият от полицаите отново попаднал на изгряващия в столицата наркобос, и то на същото място - до бл. 14 в “Зона Б 5”. Джуката се приближил към него и колегата му и предложил да ги почерпи, за да се махнат оттам, защото му пречили. Когато отказали започнал да се изнервя. Питал ги какви са бронежилетките им, заканвал се да ги уволни, да запали жилищата и колите им. Тогава едното от ченгетата написало докладна до началника на 3-о РПУ. Срещу Джуката започнало дело и той бил осъден на 1 г. затвор. Присъдата му обаче е отменена от ВКС, а папките са върнати на Апелативния съд за ново разглеждане. Една от пречките пред делото е, че заловеният дилър от март 2010 г. починал през юни с.г. и не може да бъде разпитан. Той е единственият свидетел, който може да потвърди заплахите на Джуката, без да е страна.





 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
23677 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
...

2016.12.21 | 22:58

1
а Мъдете къде са..???

Добави коментар

Водещи новини